'Ieder mens heeft recht op geluk'

Ze zijn goud waard: die onvermoeibare inwoners die door hun inzet de samenleving leuker, mooier en beter maken. De gemeente zet deze helden graag in het zonnetje. Zoals Ger Schönhage en Caroline Schönhage-Roos van zorgmanege Stal Starro: zij ontvingen in april dit jaar de gemeentelijke erespeld uit handen van wethouder Mieke Booij. Hoe vonden ze het om die onderscheiding te krijgen?

“Wij zagen het totaal niet aankomen”, vertelt Ger Schönhage. “We hadden die dag een Paasbrunch georganiseerd en daar kwam Mieke Booij naartoe. Dat vonden we heel leuk, maar we zochten er niks achter. Zij is wethouder zorg en bovendien kennen we haar persoonlijk omdat onze zoon bij haar zoon in de klas heeft gezeten. Op een gegeven moment haalde ze de ambtsketen uit haar tas en vertelde ze dat haar bezoek niet zómaar was. Als locoburgemeester mocht ze ons de erespeld van de gemeente Haarlemmermeer overhandigen vanwege ‘jarenlange bijzonder verdienste voor de lokale samenleving.’ Caroline en ik waren volkomen overdonderd.”

Ger en Caroline Schönhage in hun zorgmanage

Ger en Caroline Schönhage in hun zorgmanege. Foto: Margo Oosterveen

‘Ze horen er gewoon bij’

Ger en Caroline Schönhage zijn in 2005 de manege Stal Starro aan de IJweg in Hoofddorp gestart. Daar bieden zij dagbesteding aan mensen van jong tot oud met een licht verstandelijke beperking, psychische of gedragsproblemen. “Géén cliënten, maar deelnemers”, zegt Ger. “Zij nemen deel aan de organisatie en aan de maatschappij. Ze horen er gewoon bij.” Het aantal activiteiten is in de loop der jaren steeds verder uitgebreid. Zo kunnen de - inmiddels zestig - deelnemers paarden en andere dieren verzorgen, meehelpen in de koffie-corner, appeltaart bakken, oude meubels opknappen, werken in de biologische kas en moestuin, deelnemen aan allerlei creatieve en sport- en spelactiviteiten en nog veel meer.

Helpende hand

Dat ze de gemeentelijke erespeld hebben ontvangen, vinden Ger en Caroline heel bijzonder. “We konden er die nacht zelfs niet van slapen, zo beduusd waren we. We hebben midden in de nacht samen thee zitten drinken. Voor ons is het heel gewoon wat we doen. Het geeft zo’n goed gevoel als je een glimlach op iemands gezicht ziet verschijnen, of als je een ouder hoort zeggen dat zijn kind zo veranderd is sinds het hier komt.” Ieder mens heeft recht op geluk, vindt Ger. “Toen ik jong was heb ik ook een zware tijd gehad. Ik werkte in de horeca en de chef-kok daar heeft mij op het juiste moment een schop onder m’n achterste gegeven, maar óók de helpende hand toegestoken. Zo’n helpende hand gun ik iedereen.”

Waardering

Ger en Caroline doen alles samen. “We zijn echte workaholics, we werken altijd door, van ’s ochtends half zes tot ’s avonds twaalf uur.” Om aan de benodigde kwalificaties te blijven voldoen heeft Caroline in de avonduren haar diploma’s in de zorg gehaald. Logisch dus dat aan beiden een erespeld is toegekend. “We dragen hem bij officiële gelegenheden van de gemeente waarvoor we worden uitgenodigd. Niet omdat we opeens kapsones hebben, maar om te laten zien hoezeer wij het waarderen dat we deze onderscheiding hebben ontvangen.”

Onderscheiding aanvragen?

De erespeld is voor mensen die zich jarenlang bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de lokale samenleving. Wie iemand kent die het verdient op deze manier in het zonnetje te worden gezet, kan deze onderscheiding aanvragen bij de gemeente. Kijk op www.haarlemmermeer.nl/onderscheidingen.

2 sep 2019