.

Een stoeptegel met betekenis

U kent ze misschien wel, de ribbellijnen op de stoep voor mensen die blind of slechtziend zijn. De campagne “Houd de lijn vrij!” vraagt aandacht voor het vrijhouden van deze loopstroken. Nu is er ook een speciale stoeptegel die andere weggebruikers hierop wijst.

De eerste tegel in de gemeente Haarlemmermeer ligt langs de geleidelijnen op het Burgemeester van Stamplein in het centrum van Hoofddorp. Het vrijhouden van de lijnen is belangrijk voor mensen met een visuele beperking. Om die reden wil Haarlemmermeer meer bewustzijn voor de loopstroken creëren bij al haar inwoners. Zo houden we samen de gemeente toegankelijk voor iedereen. 

Een opvallende blauwe tegel

Deze blauwe stoeltegel vraagt aandacht van andere weggebruikers om de geleidelijnen vrij te houden. De tegel ligt om die reden direct langs de ribbellijnen. Het komt voor dat mensen hun fiets, bromfiets of een ander object zoals een reclamebord op de loopstroken plaatsen. Dat is onhandig en gevaarlijk voor blinden en slechtzienden. Deze loopstroken zijn heel belangrijk voor deze groep inwoners.

Anouk van Bommel, projectleider bij het Bartiméus Fonds, en Anneroos Dijkstra, vrijwilliger bij het Oogcafé in Hoofddorp, leggen in dit interview uit waarom de ribbellijnen en de tegel zo belangrijk zijn. 

Campagne “Houd de lijn vrij”

De ontwikkeling van deze speciale tegel is een samenwerking tussen het Bartiméus Fonds, Belangengroep Gehandicapten Haarlemmermeer en Gemeente Haarlemmermeer. Deze wordt nu landelijk ingezet om de campagne “Houd de lijn vrij!” te versterken. 

Meer weten over de campagne ‘Houd de lijn vrij!’? Kijk op www.houddelijnvrij.nl

Blauwe tegel tussen de stoeptegels met tekst vrijhouden erop.

Gepubliceerd op: 
15 okt 2020