Een oase tussen de woningen

Deel deze pagina
“Dat is een Franse hangoor. Een mannetje. Hij is gecastreerd.” Eén van de cliënten die werkt bij kinderboerderij De Hoeve in Badhoevedorp vertelt trots over het grote witte konijn dat direct de aandacht trekt. Een deel van de kinderboerderij is verplaatst. Zondag 6 oktober was de feestelijke opening door sportverslaggever Jack van Gelder en projectwethouder Mariëtte Sedee-Schuitemaker.

De verplaatsing is een gevolg van de omlegging van de A9 en de aanleg van de sportvelden. De Hoeve komt hierdoor bij de nieuwe woonwijk Quatrebras te liggen die zo’n 550 woningen gaat tellen. “6 jaar geleden begonnen we met praten”, vertelt Petra Ebbelaar, medewerker van de boerderij. “En nu zitten we er mooi bij.”

Veel bezoekers tijdens de heropening van de kinderboerderij

Veel bezoekers bij de heropening van kinderboerderij de Hoeve in Badhoevedorp. Foto: Danny de Casembroot

Zorgboerderij

De boerderij is eigendom van de gemeente en wordt door Ons Tweede Thuis geëxploiteerd. Er werken op dit moment 11 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Onze jongste hulp is 13 jaar, die komt ons op zaterdag een handje helpen. De leeftijd van de vaste cliënten varieert van 18 tot 56 jaar. 

Petra runt de boerderij met twee collega’s. Een goed team, zegt zij zelf. Petra is opgeleid om mensen met een beperking te begeleiden. Haar collega Brenda Meiners heeft een opleiding op het gebied van dieren. “We hebben veel van elkaar geleerd.” Het derde teamlid, Renate Weijers vult dat met haar opleiding op het gebied van mens én dier mooi aan. En dat blijkt ook: de cliënten werken allemaal met een grote glimlach op hun gezicht. Net als Petra zelf.

Weinig impact

De hele verbouwing heeft weinig tot geen impact gehad op de medewerkers. Petra:

We deden zelf of er niets aan de hand was. De cliënten nemen dat dan over. Het werk ging gewoon door. De bezoekers bleven komen, zeker de groep vaste bezoekers. Heel mooi om te zien. 

De boerderij heeft voornamelijk landbouwdieren. Er zijn konijnen, geiten, schapen, kalkoenen, pauwen, ezels, een pony, kippen en een aantal cavia’s. Er komen nog twee kunekune varkens (een klein ras tamme varkens uit Nieuw-Zeeland). En op vrijdag, net voor de opening, is een kalfje gearriveerd.

"Er zijn kinderen die denken dat melk uit de fabriek komt. Ik vind het belangrijk dat zij zien waar het vandaan komt. Vandaar dat we gekozen hebben voor deze dieren."

Twee kinderen onder een paraplu

Onder de paraplu sta je droog. Foto: Danny de Casembroot

Nieuw terrein

Het gras ligt er mooi groen bij. De nieuwe gebouwen passen er goed bij. Het open terras maakt het helemaal af. De kinderboerderij is open van dinsdag tot en met zondag. Er is een gelegenheid om iets te kopen. “Ook als het raam dicht zit, kunnen mensen gewoon even kloppen en vragen. Eigenlijk zijn we altijd open”, zegt Petra. Zij is blij met de vernieuwing. “Vroeger zaten we er wat hokkerig en propperig bij, nu is het een open erf,” noemt ze één van de voordelen. Ook de nieuwe hekken rondom de boerderij maken haar blij, het maakt het geheel mooi af. En er is niet één vierkante meter ingeleverd. De Hoeve is een prima plek voor de dieren én voor de cliënten die er werken. En Petra? Die zegt dat ze zelf nergens anders zou willen werken!

Gepubliceerd op: 
7 okt 2019