.

Dicht bij de familie dankzij de Compaan

Mevrouw Alie Blom (78) is altijd dicht bij haar familie dankzij de Compaan, een tablet speciaal voor ouderen. Hierop ontvangt ze foto’s van haar kinderen en kleinkinderen. Vakanties, een dagje weg, een feestje of een rijles: mevrouw Blom beleeft het allemaal thuis mee. De gemeente heeft een actie waarbij ouderen zes maanden lang de Compaan gratis kunnen uitproberen.

De Compaan heeft een toegankelijk ontwerp, grote knoppen en is gemakkelijk te bedienen. Dat biedt ouderen de mogelijkheid deel uit te maken van de digitale wereld, ook als ze helemaal niet met een computer overweg kunnen. Voor sommige ouderen kan het een manier zijn om langer zelfstandig te blijven. Voor mevrouw Blom is het nu vooral leuk.

Kleinzoon Pieter is beheerder

Dochter Lucienne Blom (50):

Wij hebben mijn moeder de Compaan vier jaar geleden gegeven voor haar verjaardag. Dat was net na het overlijden van mijn vader. Op de tablet ontvangt ze alleen berichten van mensen die zijn uitgenodigd om mee te doen. Kleinzoon Pieter zorgt daarvoor, hij is de beheerder. Alle kinderen en kleinkinderen sturen haar via een app op de telefoon foto’s van hun bezigheden.

Lucienne Blom, mevrouw Blom en Sandra met de Compaan. Foto: Margo Oosterveen.

Beeldbellen en op afstand een spelletje doen

De Compaan heeft meer functies. Agendabeheer, herinnering bij medicijngebruik, beeldbellen en op afstand een spelletje doen zijn zomaar een paar voorbeelden. Lucienne:

Voor mijn moeder hoeft dat nog niet, ze beheert haar eigen agenda. Maar wellicht dat we deze mogelijkheden in de toekomst wel gaan gebruiken.

Kleindochter Sandra (17):

Oma is op de hoogte van wat de hele familie doet door de foto’s. En als wij bij haar zijn, krijgen wij ze ook te zien. Daardoor weten wij wat de rest van de familie doet!

Iedere dag een spreuk en een foto

Lucienne:

Wij hebben geleerd dat je vaker een foto moet sturen. Mijn moeder is er altijd zo blij mee. Ze ‘liket’ de foto en dat zien wij dan weer. Vaak sturen we er dan nog een. Er is inmiddels een heel fotoarchief. Ik heb in vier jaar tijd al 307 foto’s gestuurd. Compaan stuurt ook iedere dag een spreuk en een foto. Dat is vooral fijn voor mensen die niet zo’n groot netwerk hebben als mijn moeder. En ik heb begrepen dat de gemeente Haarlemmermeer er foto’s van vroeger op gaat zetten. Dat spreekt mensen ook aan.

Zes maanden gratis

De gemeente Haarlemmermeer heeft een actie waarbij ouderen zes maanden gratis gebruik kunnen maken van de Compaan, inclusief abonnement. Na een half jaar kunnen de ouderen de tablet overnemen voor 150 euro, in plaats van 299 euro. Het abonnement is 12,50 euro per maand. Meer informatie over de Compaan en over de actie via www.uwcompaan.nl of telefoon 088-1450100.

26 mrt 2019