.

Beat Corona Get Karma: jongeren zetten zich in voor de samenleving

In de periode van april t/m juli 2021 hebben 53 haarlemmermeerse jongeren in vijf verschillende projecten mee gedaan aan ‘Beat Corona Get Karma’ (BCGK). De jongeren hebben zich op verschillende manier ingezet om de maatschappelijke effecten van corona voor zichzelf en anderen te bestrijden. Met een foto tentoonstelling op maandag 11 oktober is het project feestelijk afgerond.

Eén van de projecten waar jongeren aan mee konden doen was leren fotograferen met een mobiele telefoon. Onder leiding van de fotograaf Arjan Broek zijn zes jongeren vijf zaterdagen bij elkaar gekomen en aan de slag gegaan met het maken van foto’s met hun telefoon. De resultaten van de fotografielessen waren te bewonderen in collages op 11 oktober. De jongeren konden zelf kiezen waar zij foto’s van wilde maken. Het zijn allemaal persoonlijke collages geworden. Van product- en stijlfoto’s voor werk en een eigen bedrijf tot aan foto’s van landschappen, dieren en symmetrische vormen.

   
Foto collage Puck Landsman
 
Charissa van Rossum
 
Foto collage Bas van Tatenhove
Foto collage Sanne Romeijn

Andere projecten waar jongeren aan deelnamen

Naast de fotografielessen hebben jongeren zich tijdens BCGK ook op andere manieren ingezet voor hun omgeving.  Bijvoorbeeld door spelletjesmiddagen bij verzorgingstehuizen te organiseren en te helpen tijdens de Sportvierdaagse waar jonge kinderen gratis sportactiviteiten konden volgen. Ook bij de jaarlijkse creatieve week Hoofddorp aan Zee hebben jongeren zich ingezet. Zij verzorgden de catering voor de kinderen en begeleiders. Zo konden zij een bijdrage leveren aan een fantastische week voor kinderen die niet of maar kort op zomervakantie kunnen. Ook werden kleine meubels bij ondernemers en organisaties opgehaald voor een tweede leven. De opgeknapte meubels komen in de toekomst terecht bij mensen die dit zelf niet kunnen kopen. Stuk voor stuk mooie projecten waar jongeren zich tijdens de coronaperiode toch in konden zetten voor een maatschappelijk doel. 

Doe mee aan één van de vier MDT projecten in Haarlemmermeer

Niet alleen tijdens de coronaperiode kunnen jongeren zich inzetten voor de maatschappij. Het hele jaar door lopen Maatschappelijke Diensttijd (MDT) projecten. Jongeren in de leeftijd van 14-27 jaar kunnen zo een nieuwe ervaring op doen buiten school en de betaalde (bij)baan die zij hebben. Ook kan MDT een kans bieden om te starten met een opleiding of baan. 

  • Friend4friend koppelt jonge Nederlanders aan jonge statushouders. Samen trekken deze gedurende een periode van een halfjaar met elkaar op.  
  • The Karma Factory is een project dat op het NOVA-college wordt uitgevoerd. Jongeren kunnen hun eigen project kiezen en zo kiezen hoe zij een bijdrage willen leveren aan de samenleving.
  • Het Vrijwillige Traineeship is voor jongeren die werkervaring willen op doen bij drie maatschappelijke organisaties. Zo ontmoeten zij nieuwe mensen en ontdekken zij hun talenten. Het vrijwilligerswerk varieert van activiteitenbegeleiding bij de dagbesteding voor ouderen, ondersteunen bij de uitvoering van natuur- en milieueducatieprogramma’s in de gemeente tot het organiseren van sport- en vakantieactiviteiten voor kinderen. De jongeren helpen op hun beurt de organisaties (meer) ‘jongerenproof’ te worden.
  • Sprint is een project van de Nationale Jeugdraad. Jongeren die aan Sprint meedoen volgen trainingen en masterclasses. Ook gaan zij op werkbezoek bij maatschappelijke organisaties. Zo leren zij wat hun sterke punten zijn en hoe deze ingezet kunnen worden voor projecten bij maatschappelijke (jongeren)organisaties.

Contact over MDT projecten

Ben jij tussen de 14 en 27 jaar en wil je graag mee doen aan één van de bovenstaande projecten, dat kan! Bekijk de websites voor meer informatie over een specifiek project. Ook kun je contact opnemen voor meer informatie met:
projectleider BCGK, Kor Berghuis via info@friend4friend.nl of telefoonnummer 0655884486.

Gepubliceerd op: 
20 okt 2021