'Als EHBO’er kom je nog eens ergens'

Publicatiedatum: 
vrijdag 29-09-2017
Wat krijg je precies terug voor je inzet? Dat is een vraag die Mascha Eijsbroek en haar collega’s van de EHBO-vereniging Nieuw-Vennep dikwijls wordt gesteld als ze aan het werk zijn tijdens de Oranje feestweek, bij de avondvierdaagse, muziekfestijnen, sportwedstrijden en al die andere evenementen die niet buiten hun vrijwilligerswerk kunnen.


Pluim (T-shirts) voor EHBO Nieuw-Vennep. Uitgereikt door wethouder Tom Horn. Foto: Jur Engelchor     
 

Pluim

Het antwoord op deze vraag mag duidelijk zijn. Wel kregen de EHBO’ers eerder deze week een pluim van wethouder Tom Horn, in het kader van de Meer voor Elkaar-toer. Uit waardering voor hun werk, en om hen te feliciteren met het 80-jarig bestaan van de vereniging. Volgens Horn staat het buiten kijf dat de jubilerende EHBO’ers bijdragen aan de Meer voor Elkaar-samenleving die het college nastreeft. De vraag wat ze voor hun werk krijgen, wordt dikwijls uit respect gesteld. 
Eijsbroek, bestuurslid en coördinator opleidingen en cursussen, vertelt: 

"Door het antwoord dat we geven, groeit de waardering."

De laatste jaren zijn met enige regelmaat treurige berichten in omloop over agressieve omgang met mensen die juist anderen willen helpen. Zelf heeft Eijsbroek zulke ervaringen niet. Wel kent ze de verhalen van collega’s die verbaal zijn geschoffeerd. "Maar het blijft bij incidenten." 

Het werk van een EHBO’er geeft veel voldoening, vindt ze. Het behalen van het EHBO-diploma was voor haar de opmaat.

"Alleen al het feit dat je dan weet hoe je moet handelen in gevallen van nood."

Een leuke bijvangst van haar werk, zegt ze, is dat je nog eens ergens komt. 

"Ons werk bestaat voor een deel uit rondlopen, observeren. We hoeven ook niet doorlopend eerste hulp te bieden, want er zijn niet altijd ongelukken. Terloops kun je van de muziek of van ander amusement mee genieten tijdens een evenement. Maar, nee, we gaan niet mee dansen. Dat zou geen goede indruk wekken." 

Mitella

Over de opleidingen en cursussen zegt ze dat deze doorlopend aan discussie onderhevig zijn.

"Dat is ook goed. Want je moet blijven verbeteren. Actuele vraagstukken zijn bijvoorbeeld: Moet je tijdens het reanimeren altijd beademen? En wat is de nut en noodzaak van een mitella?" 

De EHBO-vereniging Nieuw-Vennep telt zo’n 60 vrijwilligers. Volgens Mascha Eijsbroek is het in de loop de jaren steeds moeilijker om vrijwilligers te krijgen. De vanzelfsprekendheid waarmee zij en haar collega’s zich inzetten voor hun belangrijke werk, geldt niet voor iedereen.