.

Water zuiveren en calorieën berekenen tijdens waterles

JOGG is de samenwerking aangegaan met PWN en Hogeschool InHolland in Haarlem en Alkmaar om drinkwater onder de aandacht te brengen. Studenten van de Pabo ontwikkelden een gastlesprogramma en voerden deze uit op een basisschool. Na het verzorgen van de lessen, ontvingen zij van PWN een scholarship. Eind juni is in groep 5 en 6 van basisschool de Achtbaan de waterles gegeven door studenten Jim en Evelyne. De studenten, de leerlingen en juf Natascha Koopman waren zeer enthousiast.


Grote hit

Jim legt uit dat ze ter voorbereiding een dag hebben meegelopen bij PWN, waar ze informatie kregen over water. Vervolgens moesten ze zelf een les gaan ontwerpen, waarin bewust water drinken en leren hoe gezond water is centraal moesten staan.

De studenten vonden het belangrijk om verschillende vakken te integreren in hun waterles. Zo hebben leerlingen aan de hand van een formule berekend hoeveel calorieën er in een drankje zitten en hoe lang je moet bewegen voor je dit weer hebt verbrand, maar ook woordenschat, natuurkunde en muziek kwamen aan bod. Natascha vertelt:
 

“De kinderen vonden het heel erg leuk om te doen. Vooral het stukje van de les waar de kinderen water vies mochten maken met ontbijtkoek en daarna weer moesten zuiveren was een grote hit!” 

Juiste moment

Voor de Achtbaan kwam de waterles eigenlijk precies op het juiste moment, vertelt Natascha. De klas had net een JOGG-challenge achter de rug die ging over water drinken.
 

“De kinderen waren daar heel enthousiast mee bezig. Ze wilden bijvoorbeeld allemaal hun eigen gekregen waterbidon op tafel.”

Daarnaast sluiten de waterlessen goed aan bij hun beleid. Natascha legt uit:
 

“We zijn als school echt actief bezig om de gezonde leefstijl onder de aandacht te brengen. Zo hadden we gisteravond een informatieavond waar ouders werden geïnformeerd over de JOGG-aanpak, is het elke woensdag fruitdag op school en doen we mee aan de JOGG-challenges."

 

Mooie ervaring

Ook voor de derdejaars Pabo-studenten was de les een mooie ervaring. Jim vertelt:
 

“De waterlessen vond ik fantastisch om te geven. Wij zagen onze kans om meer in de praktijk te werken en daar nog een scholarship mee te krijgen ook. Daarnaast hebben we er ook ontzettend veel van geleerd als het gaat om een uur lang informatie overbrengen en kinderen entertainen. We hebben wel echt bewezen dat we dit aankunnen!”

Gepubliceerd op: 
21 sep 2017