.

JOGG-challenges Zwanenburg van start

Tijdens de JOGG-challenges strijden alle klassen van één school, op vier momenten in het jaar, onderling tegen elkaar. Drie basisscholen in Zwanenburg (De Gaandeweg, Aldoende en De Achtbaan) zijn dit jaar van start gegaan met de JOGG-challenges.

Bewustwording

Kinderen van groep 7 en 8 hebben een masterclass gehad over voeding en bewegen, georganiseerd door Sportservice Haarlemmermeer in samenwerking met Mariëtte van Rijmenam van Diëtheek. Tijdens de masterclass is de Schijf van Vijf behandeld, leerden de kinderen over gezonde en ongezonde tussendoortjes en is besproken wat gratis bewegen is.

"De eerste ervaringen van deze masterclass zijn positief. Sommige kinderen waren al redelijk bekend met de informatie, maar ook voor hen zorgde de masterclass voor een 'oja’-moment”

Aldus Mandy Bleeker van SportService Haarlemmermeer. Dat ‘oja’-moment is precies het doel van de JOGG-challenges: bewustwording over bewegen en gezonde voeding. 

Challenges

Na de masterclass hebben de kinderen 4 challenges bedacht die tussen nu en december 2017 worden ingepland. Mandy:

“Deze zijn bijvoorbeeld welke klas in 5 minuten de meeste rondjes kan lopen of welke klas de meest verschillende soorten fruit in een week eet”

Aan het einde van elke challenge-week wint de beste klas een leuke zelfverzonnen prijs, zoals een kwartier langer buitenspelen. Op deze manier schenken de klassen aandacht aan een gezonde leefstijl en gaan ze tegelijkertijd flink de strijd met elkaar aan. 

Gezonde school

De scholen in Zwanenburg besteden vanuit de JOGG-beweging al een aantal jaar aandacht aan een gezonde leefstijl. Zo heeft De Gaandeweg na de zomer het vignet voor een Gezonde School behaald op het gebied van sport en bewegen. Toch is er ook nog winst te behalen. Mandy:

“De JOGG-challenge is een mooie ludieke manier om te laten zien dat gezond leven heel positief kan uitvallen. Het wordt vanuit de kinderen gedragen en zo kunnen we ouders en de schoolleiding meenemen in de JOGG-beweging”

Op 20 maart zijn de eerste challenge-weken op De Gaandeweg en op De Aldoende gestart. Op 3 april is ook de De Achtbaan aan de slag gegaan.

Gepubliceerd op: 
21 mrt 2017