.

JOGG in 2020: anders dan anders

JOGG Haarlemmermeer werkt samen met partners aan een gezonde jeugd. Ook het afgelopen jaar zijn er veel stappen gezet om kinderen en jongeren op weg te helpen naar een gezonde leefstijl. 2020 was anders dan andere jaren door het coronavirus. Toch zijn er mooie stappen gezet.

Buitenspelen: gratis bewegen is gezond!

Op woensdag 10 juni was het nationale buitenspeeldag. Een mooi moment om de schijnwerpers te richten op plekken waar kinderen kunnen spelen en sporten. Met de buitenspeelkaart kunnen inwoners precies zien welke speelplekken er zijn in de eigen omgeving. JOGG deelde tips om buitenspelen en bewegen nog leuker te maken in een campagne.

Inzet beweegboxen bij kinderopvanglocaties

Het afgelopen jaar startten 7 kinderopvanglocaties in Overbos, Zwanenburg en Halfweg met de inzet van JOGG beweegboxen. Met deze boxen vol sport- en spelmateriaal worden de kinderen op de opvang gestimuleerd om met plezier te bewegen. De periode op het kinderdagverblijf is een ideaal moment om jonge kinderen in de leeftijd van 2 tot 4 jaar te stimuleren om te bewegen. Medewerkers van 7 locaties werden bijgeschoold in hun beweegkennis.

Een waterbar voor gezonde dorstlessers

JOGG-Haarlemmermeer heeft sinds dit jaar een heuse ‘waterbar’. Met deze speciale bakfiets die als ‘waterbar’ wordt gebruikt, vraagt JOGG aandacht voor het drinken van water bij kinderen en jongeren. De waterbar is onderdeel van het JOGG-gezondheidsplein. Dit plein kan bij activiteiten de plek zijn waar kinderen leren over gezonde snacks, smoothies kunnen maken, zelf hun water kunnen opleuken met fruit en groente- en fruitspellen doen. De waterbar en gezondheidsplein werden mogelijk gemaakt dankzij Zorg en Zekerheid.

Gezonde producten bij jongerencentra

Maatvast zet in de jongerencentra een nieuw voedingsbeleid in. Met kleuren en smileys worden de producten ingedeeld in drie groepen: gezond, gemiddeld en ongezond. Zo worden jongeren zich meer bewust van hun keuzes en worden ze gestimuleerd voor gezonde voeding te kiezen.

Verder in 2020:

• Was het voor scholen weer mogelijk om een aanvraag te doen voor een watertappunt in de school of op het schoolplein dankzij subsidie van Rabobank Regio Schiphol. In 2021 worden de watertappunten geplaatst.
  • Kregen 55 pedagogisch medewerkers van Stichting Kinderopvang Haarlemmermeer een training over gezonde kinderopvang.
  • Is er een onderzoek gestart om de aanpak voor kinderen met overgewicht te verbeteren.
  • Is de JOGG visie opgenomen in het sportakkoord, de lokaal educatieve agenda, het evenementenbeleid en het speelruimtebeleid van de gemeente Haarlemmermeer.

Het komende jaar zullen er ook weer meerdere initiatieven opgepakt worden door de JOGG-partners Gemeente Haarlemmermeer, Team Sportservice HaarlemmermeerStichting MaatvastMeerWaardeStichting Kinderopvang HaarlemmermeerGGD KennemerlandAlbert Heijn Toolenburg en Zorg en Zekerheid

Bekijk de resultaten ook in de infographic.

Resultaten JOGG 2020 weergegeven in korte tekstvakken met beeld.

8 feb 2021