.

JOGG in 2019: mooie resultaten behaald

JOGG Haarlemmermeer werkt samen met partners aan een gezonde jeugd. Ook het afgelopen jaar zijn er veel stappen gezet om jongeren op weg te helpen naar een gezonde leefstijl. De acties van JOGG leveren mooie resultaten op.

Gezonde schoolkantine bij 4 Haarlemmermeerse scholen 

In 2019 zijn 4 scholen beloond met een gouden Schoolkantine Schaal, namelijk het Herbert Vissers College, het Kaj Munk College, KSH en Praktijkschool De Linie. Dit betekent dat zij voor 80 procent gezondere keuzes aanbieden. In 2016 stelde JOGG het Akkoord Gezonde Voeding op Scholen op. Ondertekenaars beloofden minimaal te voldoen aan het niveau ‘zilver’ van de Gezonde Schoolkantine, een programma van het Voedingscentrum. Aan de hand van de richtlijnen kunnen kantines 3 schalen krijgen: een bronzen, zilveren of gouden. Lees hier het interview met Peter van Schelt van Vital4Skool, de schoolcateraar van het Herbert Vissers College.  

5 basisscholen in JOGG-wijken nu een ‘gezonde school’ 

In 2019 zijn 5 scholen in JOGG-wijken een gezonde school, namelijk De Regenboog (Overbos), De Aldoende (Zwanenburg), De Meerbrug (Zwanenburg), De Kameleon (Zwanenburg) en De Achtbaan (Zwanenburg). JOGG Haarlemmermeer werkt samen met Gezonde School. Een Gezonde School besteedt tijd en aandacht aan een gezonde leefstijl. Denk hierbij aan aandacht voor gezond leven tijdens de lessen, aanpassingen in de omgeving van de school om bewegen te stimuleren en maatregelen in het schoolbeleid.  

Sport- en speluitleen bij Jongerencentrum de Basis en wijkgebouw de Boskern 

Sinds het afgelopen jaar kunnen jongeren uit de JOGG-wijken eenvoudig sport en spel materiaal lenen bij locaties in de buurt. Lees over de succesvolle kick-off bij de Basis in Zwanenburg. Jongeren kunnen hier op maandag- en woensdagmiddag sport- en spelmateriaal lenen. De sport- en speluitleen in Overbos is elke schooldag tussen 9.00 en 17.00 uur geopend.  

Leerlingen vaker ‘Bewegend op weg’ 

Met Bewegend op Weg richt JOGG Haarlemmermeer zich op het creëren van bewustzijn bij ouders en kinderen van basisscholen. Voldoende bewegen is niet alleen leuk, maar zorgt er ook voor dat kinderen beter kunnen leren. Daarnaast verbetert de omgeving van de school; minder auto’s zorgen voor minder vervuiling en meer veiligheid. Om bij de leerlingen van CBS de Regenboog en RKBS de Bosbouwers voor een vliegende start te zorgen, werden er tijdens de projectweek fietsen gepimpt en clinics gegeven. Met resultaat! Lees hier over de resultaten van Bewegend op Weg.  

400 kinderen proefden verschillende soorten groenten en fruit tijdens Kids4Kids Sportdag 

Tijdens de Kids4Kids Sportdag werd het 3e JOGG-thema gelanceerd: Groente... Zet je tanden erin!. Naast heel veel sporten, zoals voetbal, hockey en dans, was er een speciaal groente- en fruitplein van JOGG. Op dit plein konden kinderen smoothiefietsen, een estafette doen en verschillende groenten en fruit proeven. Lees meer over de Kids4Kids Sportdag

Meer watertappunten op scholen 

Door middel van een subsidieregeling helpt de overheid scholen met het plaatsen van een watertappunt. Rabobank Regio Schiphol vult deze subsidie voor scholen in Haarlemmermeer aan. Op deze manier worden leerlingen gestimuleerd meer water te drinken en dit te verkiezen boven andere, minder gezonde opties. In 2020 worden de watertappunten op de schoolpleinen geplaatst.  

Verder in 2019

  • Werden 6 projecten op het gebied van gezonde leefstijl gesubsidieerd door Zorg en Zekerheid. 

  • Was er bij 7 evenementen gratis groente, fruit en water beschikbaar vanuit Albert Heijn Toolenburg. 

  • Werden er door consultatiebureaus in JOGG-wijken waterbekers en informatiepakketten over groente uitgedeeld. 

  • Zijn er 4 kinderdagverblijven die nu gebruik maken van JOGG-boxen met sport- en spelmateriaal.  

  • Worden kinderen in groep 5 nu standaard gescreend op hun lengte en gewicht. 

  • Kregen 60 jeugd-, jongeren- en sociaal werkers een speciale scholing om een gezonde leefstijl bij jongeren te stimuleren. 

  • Deden 107 mensen mee in programma’s voor een gezonde leefstijl. 

Het komende jaar zullen er ook weer meerdere initiatieven opgepakt worden door de JOGG-partners Gemeente Haarlemmermeer, Team Sportservice Haarlemmermeer, Stichting Maatvast, MeerWaarde, Stichting Kinderopvang Haarlemmermeer, GGD Kennemerland, Albert Heijn Toolenburg en Zorg en Zekerheid

Bekijk de resultaten ook in de infographic.

Gepubliceerd op: 
10 feb 2020