Gouden Schoolkantine Schaal voor Herbert Vissers College

Deel deze pagina
De kantines van het Herbert Vissers College in Nieuw-Vennep zijn beloond met de gouden Schoolkantine Schaal. Dit betekent dat zij voor 80 procent gezondere keuzes aanbieden. Van gezonde broodjes met zalm, carpaccio en filet americain, tot yoghurt, groente en fruit. Er is gratis water en ook de snoep- en frisdrankautomaten zijn voor minstens 80 procent gevuld met gezondere producten, zoals water en popcorn.

“We stimuleren de leerlingen om zoveel mogelijk gezonde keuzes te maken en helpen we ze bij het ontwikkelen van een gezond eetpatroon. Nu en in de toekomst”, zegt Peter van Schelt van Vital4Skool, de schoolcateraar van de drie locaties van het Herbert Vissers College. De school is hiervoor beloond met de gouden Schoolkantine Schaal is soort keurmerk van De Gezonde Schoolkantine, een programma van het Voedingscentrum.

Een kantinemedewerkster overhandigt een broodje aan een leeringe aan de andere kant van de toonbank.

Claudia de Bleije (links) overhandigt een gezond broodje aan een leerling. Foto: Just Justa

Kinderen in de basisschoolleeftijd krijgen het eten en drinken nog vooral van thuis mee, maar naarmate ze ouder worden, gaan ze steeds meer zelf keuzes maken. “De gezonde schoolkantine helpt ze met het maken van de juiste keuzes. Denk aan een gezond aanbod, een gezonde uitstraling van de kantine en informatie over gezond eten.”, zegt Van Schelt. Zo hangen er posters met leuke weetjes als: ‘Wist je dat Nederlanders van alle broodsoorten het meest volkorenbrood eten?’  

Zien doet eten

“Waar eerst de broodjes kroket en saucijzenbroodjes in de kantines lagen, hebben wij die twee jaar geleden definitief vervangen door producten met minder vet en kilocalorieën. Geen bladerdeegproducten, maar vooral bruine broodjes met vezels, mager beleg en groente”, vervolgt Van Schelt. “Ook de presentatie speelt een belangrijke rol. We kijken heel precies naar welke producten we waar neerzetten. Zo bieden we de gezondere opties veel meer en aantrekkelijker aan en staan de mindere keuzes, zoals het broodje hete kip en de panini’s wat verdekt opgesteld.”

“Op deze manier vallen de gezondere keuzes veel meer op en verleiden we de kinderen letterlijk tot het eten van de gezondere producten”, zegt Claudia de Bleije, kantine-uitbaatster in het havo/vwo-gebouw. “De kinderen gaan automatisch mee in het vernieuwde aanbod en vinden het fijn en lekker. We verkopen dan ook veel gezonde bruine broodjes. En in de frisdrankautomaat kiezen de leerlingen veel vaker voor water dan voor de gesuikerde frisdranken, zoals Cola en Fanta.”

Akkoord Gezonde Voeding op Scholen

In 2016 stelde Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) het Akkoord Gezonde Voeding op Scholen op. Ondertekenaars zijn cateraars, automatenleveranciers, producenten en andere toeleveranciers, waaronder de Vennepse schoolcateraar Vital4skool. Met het ondertekenen beloofden zij minimaal te voldoen aan het niveau ‘zilver’ van de Richtlijnen Gezondere Kantines. Zo nemen deze partijen hun verantwoordelijkheid voor een gezonde keuze in kantines.

Het Voedingscentrum heeft de Richtlijnen Gezondere Kantines ontwikkeld in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Aan de hand van de richtlijnen kunnen kantines 3 schalen krijgen: een bronzen, zilveren of gouden. Kantines worden daarvoor op een onaangekondigd moment getoetst.

In heel Nederland hebben dit jaar bijna 500 scholen een zilveren (60 procent betere keuzes) of gouden Schoolkantine Schaal, waarvan vier in Haarlemmermeer. Naast het Herbert Vissers College (in 2018 en 2019) hebben het Kaj Munk College (2017 en 2019), KSH (2019) en Praktijkschool De Linie (2018 en 2019) een gouden Schoolkantine Schaal.

Gepubliceerd op: 
3 okt 2019