.

Gezond ontbijten is geen kunst!

In de week van het Nationaal Schoolontbijt gingen leerlingen van CBS de Regenboog aan de slag met een nieuwe themaweek. “Gezond ontbijten is geen kunst!” was deze keer het thema, en er werd enthousiast gestart met een schoolontbijt.

Juf Tamara van Velzen vertelt:

“Kinderen kijken altijd erg uit naar het schoolontbijt, omdat het niet alleen leerzaam is, maar ook nog eens heel gezellig. Er worden nieuwe dingen geproefd en uitgeprobeerd. Zo is bijvoorbeeld rauwkost op een broodje kaas verrassend lekker voor de leerlingen! De weken na het schoolontbijt zien we dat dan ook meteen terug in de lunchtrommels."

Gezonde leefstijl

Tijdens de themaweek werd niet alleen gefocust op hoe leuk, lekker en makkelijk het is om de dag goed te beginnen, maar er werd ook aandacht besteed aan de leefomgeving. Tamara legt uit dat een dergelijke themaweek vaker wordt georganiseerd in een schooljaar, en dat zij elke keer met het team bespreken aan welke onderwerpen aandacht geschonken moet worden. Dit keer was het de leefomgeving, omdat opviel dat er een groot verschil was tussen hoe de leerlingen zorgen voor hun leefomgeving. Tamara:

“We wilden de leerlingen graag leren dat het belangrijk is om goed voor elkaar en elkaars spullen te zorgen. Hierbij moet je natuurlijk ook eerst goed voor jezelf kunnen zorgen."

 
Daarom werden er naast gesprekken over het belang van een goed ontbijt, ook elke dag lessen gegeven over een gezonde leefstijl. Deze gingen over bewegen, gezond eten en drinken. Maar ook over vragen zoals: Hoe kunnen we de klas en school schoon en netjes houden? Wat is ventilatie, waarom is het belangrijk en wordt dat voldoende gedaan in de klassen?

“We hebben verder nog gesproken over persoonlijke hygiëne, zoals je handen wassen als je naar het toilet bent geweest, hoe vaak je jezelf wast of doucht en dat je elke dag schoon ondergoed moet aantrekken.”

 

Gezonde school

Op CBS de Regenboog is een gezonde en bewuste leefstijl dagelijkse kost. Als gezonde school proberen zij hier namelijk voortdurend aandacht aan te besteden. Ronald van Hilst, directeur van De Regenboog, legt uit:

“Het is voor ons ontzettend belangrijk om te letten op voeding en beweging. Je moet er continue mee bezig zijn. Zo organiseren we twee keer in de week bewegingsactiviteiten in de pauze, maar proberen we ook met behulp van informatie en het uitwisselen van meningen een bewuste leefstijl, bij zowel kinderen als ouders, te bevorderen. Door hier structureel mee bezig te zijn, komt de boodschap ook veel beter aan. Eén keer iets organiseren, is gewoon niet genoeg.”

 
JOGG-Haarlemmermeer, aanjager van een gezonde leefstijl, wil het succes van De Regenboog-school graag voortzetten. Scholen die ook aan de slag willen met een bewuste leefstijl, kunnen contact opnemen met de JOGG-regisseurs.  
 
 
Gepubliceerd op: 
7 dec 2017