.

Een aanwinst voor Zwanenburg

Voetbal, tennis, basketbal, atletiek en calisthenics (beweegtoestellen). De mogelijkheden om te bewegen en sporten in Zwanenburg worden fiks uitgebreid met het multifunctionele speel- en sportveld dat momenteel wordt aangelegd in het park aan de Plantsoen- en Lindenlaan.

Jongeren Op Gezond Gewicht

Een aanwinst voor Zwanenburg, zegt JOGG-regisseur Haarlemmermeer Joni Stolk. Ze vertolkt hiermee ook de mening van jongeren die hebben meegepraat over de nieuwe voorziening. Zwanenburg zit er niet zo warm bij als het gaat om speel- en sportplekken. Ook is Zwanenburg één van de aandachtsgebieden van JOGG, dat staat voor Jongeren Op Gezond Gewicht. Het nieuwe veld, dat bestaat uit delen van steen, gras en kunstgras, draagt bij aan een gezonde leefstijl waarvan bewegen en sporten essentiële onderdelen zijn. Ook komt er een watertappunt bij. Joni Stolk: 

"Daar komt het gezonde alternatief uit voor zoete drankjes."

Dansen met JOGG
Tijdens de opening van het veld geeft Juvat van So You Think You Can Dance een dansclinic.   

Logisch

Ze rekent op nog een ander effect, namelijk een vergroting van de leefbaarheid en de sociale cohesie in Zwanenburg. Een logische gedachte. Jongeren die elkaar ontmoeten en leren kennen op een vaste speel- en beweegplek, daar kunnen mooie dingen uit voortkomen. De invulling van het sport- en speelveld is mede bepaald door kinderen en jongeren tot 19 jaar. Behalve individueel kan het ook in breder verband worden benut, bijvoorbeeld door scholen, het jongerencentrum De Basis of door Team Sportservice Haarlemmermeer met haar sportactiviteiten.

Centraal

Er is bewust gekozen voor een locatie aan de Plantsoen- en Lindenlaan, legt de JOGG-regisseur uit. Dat is een centrale plek en dus gemiddeld voor iedereen het best bereikbaar.

"En voor de komst van het veld hoeft niets weg."

Het veld kost zo’n 70.000 euro en wordt bekostigd door de gemeente Haarlemmermeer, Stichting Zorg & Zekerheid en Go4Kids, een aan JOGG gelieerde stichting. Andere partners en ondersteuners zijn onder meer Meerwaarde, basisschool De Gaandeweg en jongerencentrum De Basis en dorpsraad Zwanenburg. Aan draagvlak geen gebrek zou je zeggen, zeker niet als je nagaat dat ook met de toekomstige gebruikers is gesproken. Het verwijt dat hier en daar op Facebook wordt gemaakt dat niet naar Zwanenburgers is geluisterd, komt daardoor wat vreemd over.
Calisthenics
Onder de speeltoestellen komen ook calisthenics. Foto: Christiaan Homburg  

Geen concurrent

Een ander punt van kritiek is dat het veld concurrent is van de nabijgelegen speeltuin. Daar hoeven mensen zich geen zorgen over te maken. Het sport- en speelveld is vooral voor de wat oudere jeugd bedoeld. Daar komt nog eens bij dat de naastgelegen speeltuin spelen onder toezicht aanbiedt en de speeltuinvereniging is uitgenodigd om bij activiteiten gebruik te maken van het veld. De opening van het sport- en speelveld is op woensdag 4 juli vanaf 15.00 uur, waar Juvat van So You Think You Can Dance een dansclinic geeft.

Gepubliceerd op: 
25 jun 2018