Dorpshuis Marijke

Energiesubsidie voor dorpshuizen, culturele instellingen en sportorganisaties

31 januari 2024
Nieuwe energie, Nieuws

De gemeente Haarlemmermeer heeft een nieuwe subsidieregeling voor dorpshuizen, sportorganisaties en culturele instellingen. De eenmalige regeling is bedoeld om accommodaties met een maatschappelijke functie te helpen bij de extra kosten voor gas en elektriciteit als gevolg van de energiecrisis. Hiermee wil de gemeente ervoor zorgen dat deze belangrijke plekken toegankelijk blijven voor iedereen, zonder dat de prijzen te veel stijgen.

Voorkomen van prijsstijgingen 

De regeling is in het leven geroepen omdat de extra kosten voor gas en elektriciteit een negatieve invloed hebben gehad op de exploitatie van deze accommodaties. Dit kan leiden tot verhoogde verhuurtarieven of contributies bij sportorganisaties. Wethouder Mariette Sedee zegt hierover: "We willen ervoor zorgen dat het aanbod van maatschappelijke activiteiten in onze gemeente behouden blijft en iedereen toegang kan blijven hebben tot sport, cultuur en het dorpshuis. Deze subsidie is bedoeld om te voorkomen dat de prijzen dit jaar aanzienlijk stijgen en daardoor onbetaalbaar worden voor onze inwoners.” 

Reactie op energiecrisis 2022 

In 2022 werden veel organisaties geconfronteerd met hogere kosten voor gas en elektriciteit als gevolg van de energiecrisis. Deze extra kosten hadden een aanzienlijke impact op de exploitatie van dorpshuizen, sportorganisaties en culturele instellingen. Om hen te compenseren, kunnen zij een eenmalige subsidie aanvragen op basis van de meerkosten voor gas en elektriciteit in de periode van 1 januari 2022 tot en met 31 december 2022, in vergelijking met het referentiejaar 2019. 

Wethouder Marja Ruigrok (Cultuur): “De cultuursector in Haarlemmermeer had het in de coronaperiode enorm lastig door alle beperkingen. Daar komt nu ook nog eens de energiecrisis bovenop. Gelukkig kunnen we hen met deze regelingen helpen zodat cultuur toegankelijk blijft voor onze inwoners en bezoekers.” 

Subsidieaanvragen
Subsidieaanvragen

De aanvragen kunnen van 12 februari tot 31 maart 2024 worden ingediend, met subsidiabele kosten van minimaal 500 euro en maximaal 7.500 euro. De accommodaties die het betreft worden door de gemeente per e-mail geïnformeerd over de regeling. Informatie over het aanvraagproces komt te staan op de website van de gemeente Haarlemmermeer onder subsidieaanvragenexterne-link-icoon.