Spandoek

De scholen gaan weer beginnen

30 augustus 2023
Veiligheid

Maandag 4 september openen de scholen in Haarlemmermeer weer hun deuren. Dat betekent meer verkeersdrukte en helaas in deze periode ook een ongevalspiek onder jonge scholieren. Om te helpen deze piek terug te dringen roept gemeente Haarlemmermeer automobilisten op om in de weken na de zomervakantie extra op hun snelheid te letten. Samen met Veilig Verkeer Nederland (VVN) brengt de gemeente de campagne ‘Onze scholen zijn weer begonnen’ met spandoeken langs de weg onder de aandacht.

Jonge fietsers de dupe

Onder 12-jarige scholieren die fietsend naar school gaan vallen in de maanden augustus en september bijna twee keer zoveel slachtoffers als in andere maanden. Volgens Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) is verminderen van snelheid door auto’s één van de meest effectieve maatregelen om de veiligheid van scholieren in het verkeer te vergroten. Naar schatting wordt een derde van alle dodelijke ongevallen direct of indirect veroorzaakt door een te hoge snelheid.

Rij ook mobielvrij

Naast minder hard rijden kan de veiligheid in het verkeer ook nog vergroot worden door vaker ongestoord en mobielvrij te rijden (MONO). Het gebruik van een smartphone in het verkeer is niet langer de standaard in Nederland, maar het komt nog wel voor zegt VVN. Van alle automobilisten gebruikt een kwart (27 procent) de smartphone nog in de auto. Van hen geeft 17 procent aan tijdens het rijden berichtjes/appjes te lezen en typt 10 procent zelfs letterlijk berichtjes terug. Zo'n 5 procent houdt de aandacht minder bij het verkeer door tijdens het rijden met de telefoon aan het oor te bellen. De sociale omgeving van mensen keurt deze risicovolle handelingen af volgens VVN.

Met spandoeken langs de weg vragen gemeente en VVN aandacht voor de veiligheid van (school)kinderen. Foto: De Waterwolf.