Column | Zware tijden

06 december 2022
Column burgemeester

Dinsdagmorgen 6 december mocht ik aanwezig zijn bij het hijsen van de Finse vlag ter gelegenheid van de 105-jarige onafhankelijkheid van Finland. De vlag werd gehesen door de nieuwe Finse ambassadeur Ilkka-Pekka Simalä en de Finse legerkapitein MisaKangaste. En nu zie ik u denken: waarom is de burgemeester van Haarlemmermeer bij het hijsen van de Finse vlag? En waarom wordt de Finse vlag gehesen in Haarlemmermeer?

Er is een goede band tussen Nederland en Finland. Veel Finse bedrijven hebben vestigingen in Nederland. Ook Haarlemmermeer heeft een aantal Finse bedrijven binnen de gemeentegrenzen. En toen Finland in 2017 de 100ste verjaardag van de onafhankelijkheid vierde, bood PARK21 ruimte voor het Finland100Park: honderd berken in het patroon van de Finse vlag op landgoed Kleine Vennep. 

Dit jaar is het hijsen van de Finse vlag ter gelegenheid van hun onafhankelijkheidsdag extra relevant. Want de inval van hun buurland Rusland in Oekraïne laat zien dat vrijheid, soevereiniteit en onafhankelijkheid niet vanzelfsprekend zijn. Vanwege de agressie van Rusland heeft Finland nu zelfs het lidmaatschap van de NAVO aangevraagd.  

Nog steeds vangen wij honderden Oekraïense vluchtelingen op. De verwachting dat dit voor enkele maanden zou zijn, hebben we moeten bijstellen. Met de winter voor de deur en de vele Russische bombardementen gaan de Oekraïners een zware tijd tegemoet. Ook de mensen die wij hier opvangen (Oekraïners, maar ook vele honderden andere vluchtelingen) hebben het moeilijk. Hoe gaat het met de achtergebleven familie en vrienden? Leven met zoveel onzekerheid en angst is vreselijk.  

De adventstijd, de donkere dagen voor kerst, is een periode dat iedereen bij elkaar zou moeten zijn. Mijn hart gaat uit naar al diegenen die vanwege oorlog en onvrijheid niet bij hun geliefden kunnen zijn.