Deze boekhandel verkoopt geluk

Hoe redt een boekwinkel zich in een tijd waarin iedereen met één druk op de knop elk boek kan bestellen en thuis laten bezorgen? Je moet je klanten méér bieden. “Wij willen de persoonlijkste boekhandel van Nederland zijn”, zegt Lisa Snijders van boekhandel Stevens in het winkelcentrum van Hoofddorp.

“Weet je wat ik het allerleukst vind? Als iemand z’n tante op bezoek heeft en haar dan meeneemt naar de winkel om trots te laten zien: dit is nou mijn boekwinkel”, vertelt Lisa Snijders, mede-eigenaar van boekhandel Stevens. “Wij willen dat mensen het gevoel hebben dat het hún winkel is.”

Sexy

Boekwinkels hebben concurrentie van webwinkels, maar vooral ook van sociale media, YouTube en Netflix, allemaal tijdverslinders die ten koste gaan van lezen. “Aan ons de taak om lezen weer sexy te maken”, lacht Lisa. Dat doet ze onder meer met uiteenlopende evenementen, voor jong en oud. Op de dag dat docenten in het basisonderwijs staakten afgelopen maart was er bijvoorbeeld ‘Staken met Stevens’: allerlei activiteiten voor kinderen, zoals vollemondvoorlezen en jodelen met Dummie de Mummie. Ze heeft een keer een ‘sleep-over’ georganiseerd, waarbij vijftig jongeren in de boekwinkel overnachtten, en maakte een ‘geluksreis’ met twintig klanten en een schrijver over geluk naar Cambridge.

Lisa verkoopt geluk in de boekhandel

Lisa Snijders verkoopt geluk in haar boekhandel. Foto: Just Justa

Prachtige verhalen

“Wij verkopen geen boeken, wij verkopen geluk”, verklaart Lisa de filosofie van de boekhandel.

“Wij willen uitstralen dat je van lezen gelukkig wordt. Je kunt in boeken oplossingen vinden voor je problemen of heerlijk wegduiken in prachtige verhalen. Het is ook fijn om andere lezers te ontmoeten en over boeken te praten. We hebben een vrijblijvende leesclub, waarbij je per boek kunt beslissen of je meedoet.”

Ook bij de andere artikelen in de winkel, voornamelijk in de cadeausfeer, draait het om die ‘gelukkigheidsfactor’. “Dingen die het kindgevoel in je oproepen, zoals een ‘om-de-hoek-kijker’ of een metaaldetector. Of spullen die we zelf heel mooi vinden.”

Behoud parkeerplaatsen

Stevens deed enthousiast mee met de proef van de gemeente voor mengvormen van winkels en horeca. “Wij zijn geen horeca, maar willen wel bij een lezing of een boekpresentatie een glaasje wijn kunnen schenken.” Bij de plannen van de gemeente voor Stadscentrum Hoofddorp is absolute voorwaarde dat er voldoende parkeergelegenheid blijft, vindt Lisa.

“Het winkelcentrum moet zo drempelloos mogelijk zijn. Hoofddorp wint het van Haarlem en Amstelveen omdat je hier je auto kwijt kunt. Dat moet zo blijven, óók in de drukke maanden november en december. Dat zijn voor ons cruciale maanden, waarin we een derde van onze jaaromzet halen. Het zou een ramp zijn voor het winkelcentrum als het aantal parkeerplaatsen vermindert.”

Lisa aan het werk

Lisa aan het werk in de boekhandel. Foto: Just Justa

Schone omgeving

Ergernis is er over het afval dat aan de zijkant van de winkel wordt gedumpt door bewoners en winkeliers.

“Als je vanuit het Raadhuisplein het winkelcentrum inloopt, is die rommel het eerste wat je ziet. We hebben al vaak bij de gemeente aan de bel getrokken, maar er is nog steeds geen structurele oplossing.”

Het winkelcentrum zelf is gelukkig schoon en opgeruimd. “Die mensen in oranje pakken doen fantastisch werk en zijn altijd vriendelijk. Dat mag ook wel eens gezegd. Als ik die hier ’s ochtends in alle vroegte tegenkom, krijg ik gelijk een goed humeur.”

Beleid commerciële voorzieningen

Horeca en detailhandel maken Haarlemmermeer aantrekkelijk om te wonen, te winkelen en te recreëren. De gemeente gaat haar beleid voor commerciële voorzieningen dit jaar actualiseren. Zij is daarover in gesprek met ondernemers, ondernemersverenigingen, vastgoedeigenaren en dorps- en wijkraden. Er loopt een online peiling tot 9 mei, woensdagavond 22 mei staat een werksessie gepland en maandag 1 juli is er een inloopdag. In een korte serie laat InforMeer ondernemers in verschillende kernen aan het woord over hun strategieën, kansen en bedreigingen.

7 mei 2019