Ontwikkelplan Stadscentrum Hoofddorp

Raad zet volgende stap in de ontwikkeling van Stadscentrum Hoofddorp

Op donderdag 20 september 2018 is een belangrijke stap gezet. De gemeenteraad stemde in met het raadsvoorstel over het Stadscentrum Hoofddorp Raadhuisplein en omgeving, gemeentelijke huisvesting, bereikbaarheid en parkeren.

Raadhuisplein krijgt horecafunctie

De gemeente wil het stadscentrum van Hoofddorp verder ontwikkelen tot een levendig centrum met het Raadhuisplein als centraal punt. Het moet een intieme, sfeervolle en gezellige plek zijn. Daarom wordt de hoofdfunctie van het Raadhuisplein horeca. Ook kijken we naar de mogelijkheden voor tijdelijke horecavoorzieningen (bijvoorbeeld pop up cafés). Op die manier blijft het plein tijdens de bouwperiode levendig en zijn er aangename terrasjes.
 

Parkeergarage Binnenweg

De gemeenteraad is op 5 oktober 2017 al akkoord gegaan met het raadvoorstel de Pleinvariant van het Huis van HLMRMeer. Hiermee heeft de raad ingestemd met een kleiner raadhuis en met een nieuw gemeentekantoor. Het nieuwe gemeentekantoor komt op het parkeerterrein tussen het raadhuis en de tijdelijke parkeergarage aan de Burgemeester Van der Willigenlaan. Deze parkeergarage verdwijnt. Er komt een nieuwe parkeergarage aan de Binnenweg. 
 
In het Ontwikkelplan Stadscentrum Hoofddorp (OSH) staat dat er aan de Binnenweg ongeveer 860 parkeerplaatsen komen in een grote parkeergarage. Deze garage bleek financieel niet haalbaar en er is weerstand vanuit de omgeving.  Het plan is om een kleinere en eenvoudigere parkeergrage aan de Binnenweg te maken. Met één parkeerdek gaat het om ongeveer 450 parkeerplaatsen en met twee parkeerdekken zijn dat er ongeveer 600.

 
Nader onderzoek parkeerlocaties

De gemeente wil de bereikbaarheid in Hoofddorp Centrum en het aantal parkeerplaatsen verder optimaliseren. Daarom worden er in de openbare ruimte 250 tot 400 openbare parkeerplaatsen gemaakt. Hiermee blijft in Hoofddorp Centrum het totaal aantal openbare parkeerplaatsen gelijk. Dit zijn ongeveer 3.800 parkeerplaatsen. Er is een aantal locaties die eventueel kunnen worden ingezet om het aantal parkeerplaatsen te verhogen. De haalbaarheid van deze locaties moet nog wel worden onderzocht.
 

Bewaakte fietsenstalling

In de huidige kelder van het raadhuis komt een bewaakte openbare fietsenstalling. Het gebruik van de fietsenstalling is gratis. Op die manier is de stalling voor iedereen toegankelijk en is het een goed alternatief voor het straat parkeren.
 

Contact

Heeft u vragen over OSH?

hebben we voor u op een rijtje gezet. Staat u vraag er niet bij? Stuur dan gerust een e-mail naar hoofddorpcentrum@haarlemmermeer.nl.