.

Bijzonder nieuw rioolgemaal in Zuidrand Hoofddorp

In de zuidrand van Hoofddorp komt een nieuw rioolgemaal. Het Hoogheemraadschap van Rijnland start in mei met de aanleg en naar verwachting is het gebouwtje begin 2018 gereed.
 

Midden in de dijk

Het gemaal wordt gerealiseerd in een dijk die de onderste grens vormt van de nieuwe woonwijken en voorzieningen. Gemeentelijk stedenbouwkundige Thomas van Hulst:

"Een dijklichaam past in de polderstructuur en vormt in dit geval tegelijkertijd een geluidswal. Het stedelijk gebied krijgt hiermee een duidelijke grens en vormt toch een zachte overgang naar PARK21. Die dijk is nog volop in ontwikkeling. Het eindbeeld moet een soort parelsnoer opleveren. Bij iedere ontwikkeling bekijken we hoe we een parel kunnen toevoegen die het landschap verrijkt. Zo ligt AQUAradius deels in het dijklichaam en kijken het Haarlemmermeer Lyceum, het Huis van Sport en de appartementen aan Hof van Pampus eroverheen."

 

Functioneel gebouw

Het rioolgemaal is een nieuwe parel aan dit dijksnoer. Rijnland sluit twee kleine zuiveringen in Aalsmeer en Rijsenhout en realiseert twee nieuwe gemalen om afvalwater van Aalsmeer naar Zwaanshoek te transporteren via een nieuwe persleiding. Eén komt in Rijsenhout op het huidige zuiveringterrein en één in de Zuidrand. Omgevingsmanager Sofie de Groot:

"Normaal is een rioolgemaal een kleine vierkanten gesloten betonnen bak. Niet meer en niet minder. Zonder overlast voor de omgeving zuivert deze het afvalwater. In overleg met de gemeente hebben we een architect ingehuurd die we hebben gevraagd een ontwerp te realiseren dat past in het dijklichaam. Daar is een landmark uitgekomen: een functioneel gebouw met een opvallend rond ontwerp."

 

Waarde voor omgeving

Architect Jeroen Schoots van Schoots Architecten:

"Normaal gesproken ligt aan de rand van een polder een dijk als bescherming tegen het water, maar deze dijk biedt bescherming tegen geluid. Op de polderdijk stonden molens om water weg te pompen, en nu een gemaal om rioolwater door te pompen. Deze ‘schizofrenie’ heeft ons de inspiratie gegeven voor het ontwerp. De vraagstelling was om van het gemaal een baken en herkenningspunt te maken als toegang naar Hoofddorp en met waarde voor de omgeving. De plek waar het gemaal wordt gebouwd, is het eindpunt van de dijk. Ons idee was om het gebouw letterlijk zo te behandelen. Dit rioolgemaal zorgt voor een eigentijds einde: een stip die wel iets weg heeft van een bastillon of een plek waar een molen heeft gestaan."

 

Rond met lamellen van cortenstaal

Schoots vervolgt:

"De stip is een rond gebouw geworden met een insnede die voor een rafelrandje zorgt in de strakke dijk. De roestbruine lamellen van cortenstaal die de gevel vormen, geven het gesloten gebouwtje een natuurlijke uitstraling en verwijzen naar de aarde. De stand van de zon zal straks voor een continu veranderend aangezicht zorgen. Wat mij betreft is het geen kunst geworden maar wel een mooi ontworpen gebouw dat past in het landschap. Ik droom dat hier op termijn een uitkijktoren op komt. Zodat inwoners het gemaal niet alleen als mooi object kunnen ervaren maar ook kunnen gebruiken."

Het werk wordt uitgevoerd door aannemerscombinatie GMB/Vobi en naar verwachting begin 2018 opgeleverd.

ontwerp rioolgemaal zuidrand
Author: 
Schoots Architecten

 
Gepubliceerd op: 
18 apr 2017