Historisch Archief Haarlemmermeer

Het Historisch Archief Haarlemmermeer is het informatiecentrum voor iedereen die iets wil weten over de geschiedenis van Haarlemmermeer. Bijvoorbeeld over het bestuur van de gemeente, maar ook over de plaatsen, inwoners en bedrijven binnen de gemeente.

In de verzameling historisch beeldmateriaal, archieven en kranten die het archief beheert valt een hoop te ontdekken. De studiezaal van het Historisch Archief Haarlemmermeer is in het raadhuis in Hoofddorp. Van maandag tot en met vrijdag is het materiaal kosteloos te bekijken.  

Bronnen voor stamboomonderzoek

Wie op zoek is naar zijn voorouders kan bij het Historisch Archief Haarlemmermeer terecht om stamboom- en adresonderzoek te doen. In de studiezaal zijn verschillende bronnen die u kunt gebruiken. Bijvoorbeeld akten van de burgerlijke stand en het bevolkingsregister.


Archieven

Het Historisch Archief Haarlemmermeer beheert verschillende archieven. Zoals het archief van de gemeente Haarlemmermeer, maar ook archieven van bijvoorbeeld kerken, scholen, verenigingen en personen. Meer informatie over de archieven staat op de website van het Noord-Hollands Archief.


Historische foto's, tekeningen en kaarten

In de verzamelingen van historisch beeldmateriaal vindt u foto's, tekeningen en kaarten. Op dit moment staan meer dan 15.000 foto's en prentbriefkaarten, en een aantal prenten en kaarten, ook in de online verzameling van het Noord-Hollands Archief. De gemeente Haarlemmermeer heeft ook een online verzameling met foto's. Hierin vindt u foto's van vroeger en nu. 


Kranten en boeken

Kranten en boeken zijn interessante bronnen voor onderzoek naar het verleden. Het Historisch Archief Haarlemmermeer beschikt over een verzameling historische kranten uit de regio, zoals het Witte Weekblad, De Meerbode en de Hoofddorpse Courant. Ook heeft het archief een bibliotheek met boeken over Haarlemmermeer.


Adres en openingstijden

Het Historisch Archief Haarlemmermeer is te vinden in het raadhuis aan Raadhuisplein 1, 2132 TZ in Hoofddorp. Door de maatregelen rondom het coronavirus is het Historisch Archief gesloten.