Startschot voor Hart van Zwanenburg

Publicatiedatum:
donderdag 08-11-2018
De hekken zijn geplaatst en de graafmachines zijn aan het werk. Maandag 19 november gaat de eerste paal de grond in. Na vele jaren praten, plannen maken en procedures doorlopen, is het zover: er wordt gebouwd aan Hart van Zwanenburg.

Vertrouwen in goede afloop

Naar dit moment is reikhalzend uitgekeken, vertellen Wim Hut en René Metz van Stichting Zwanenburg-Halfweg, beheerder van het dorpshuis. Hart van Zwanenburg heeft het geduld van de dorpsbewoners zwaar op de proef gesteld.

Wim Hut:

“Maar we hebben altijd vertrouwen gehad in de goede afloop. Met een beetje geluk houden we de nieuwjaarsreceptie van 2020 in ons nieuwe onderkomen."

Impressie van het nieuwe dorpshuis in Zwanenburg. Afbeelding: Heren 5 architecten

Meegepraat en meebeslist

In het centrum van Zwanenburg komt een nieuw dorpshuis met sporthal en een nieuw plein. Dorpshuis De Olm is vijftig jaar oud en voldoet niet meer.

René Metz:

"Ook de sportverenigingen staan te springen om een goede accommodatie."

Inwoners hebben intensief meegedacht, meegepraat én meebeslist over de plannen. Meer dan duizend inwoners van Zwanenburg en Halfweg hebben eind 2013 gestemd bij de selectie van een architect voor het nieuwe dorpshuis. Een ruime meerderheid koos voor het ontwerp van Heren 5 architecten.

Overeenkomst ondertekend

Door bezwaarprocedures heeft Hart van Zwanenburg jarenlange vertraging opgelopen. Maar donderdag 1 november jl. kon de gemeente dan eindelijk een overeenkomst ondertekenen met K. Dekker bouw & infra b.v.

Wim Hut lacht:

"Dat betekent dat wij nu meubilair kunnen gaan kopen. En we kunnen nu met de toekomstige gebruikers van de sporthal concrete afspraken gaan maken over hoeveel uur ze de hal willen gebruiken en op wat voor tijden en dagen.”

Bijdrage van 8,2 miljoen

Mede dankzij een bijdrage van 8,2 miljoen van Stichting Leefomgeving Schiphol blijven de huren voor de gebruikers betaalbaar.

Hut:

“Met de gemeente is afgesproken dat dat geld niet alleen in de stenen gaat zitten. Daardoor kunnen de tarieven voor de gebruikers van De Olm in het nieuwe dorpshuis praktisch gelijk blijven aan wat ze nu betalen. De tarieven voor de sportverenigingen worden vergelijkbaar met die in andere gemeentelijk sportaccommodaties.”

Hoogste bedrag ooit

Stichting Leefomgeving Schiphol is blij dat er eindelijk gebouwd wordt, laat een woordvoerder weten. De stichting stelde de subsidie voor Hart van Zwanenburg al in 2012 beschikbaar. 8,2 miljoen is het hoogste bedrag dat de stichting ooit heeft toegekend. Stichting Leefomgeving Schiphol wordt gefinancierd door het Rijk, provincie Noord-Holland en Schiphol en draagt bij aan projecten die de leefbaarheid verbeteren in gebieden die veel overlast hebben van het vliegverkeer van en naar Schiphol.

Nieuwe energie

Voorwaarde voor Stichting Leefomgeving Schiphol was dat de plannen samen met bewoners zijn gemaakt en breed worden gedragen in het dorp. Heel belangrijk was ook de wens voor een dorpsplein van de bewoners.

“Een ontmoetingsplek versterkt de verbondenheid in het dorp. Nieuwe voorzieningen zoals het dorpshuis en de sporthal zorgen voor een nieuw elan, nieuwe energie. Het geeft niet alleen een impuls aan het verenigingsleven, maar aan het hele dorp.”

Huiskamer

Wat hopen de heren Metz en Hut dat met het nieuwe dorpshuis wordt bereikt?

René Metz:

“De architect heeft het over een ‘huiskamer’ voor het dorp. Dat begrip hebben wij geadopteerd. Als het echt als een huiskamer gaat functioneren zijn wij heel tevreden.”

De voorwaarden zijn daarvoor volgens beiden zeker aanwezig. Want zowel de dorpshuisactiviteiten als de sport én de bibliotheek komen hier allemaal onder één dak.

“Die trekken verschillende doelgroepen. Door het ontwerp van het gebouw komen die elkaar allemaal tegen in de open entreeruimte met een bar en zitjes. Aan ons de taak om die aantrekkelijk in te richten zodat het écht een huiskamer voor het dorp wordt.”

Planning

Het dorpshuis is klaar in februari 2020. Daarna wordt het oude dorpshuis De Olm gesloopt en wordt de Lidl daarheen verplaatst. Op de plek van het huidige pand van de Lidl komt het dorpsplein. Dat is klaar in november 2021.