Hamelenburg: bomen vervangen

De bomen in Hamelenburg bij huisnummer 2 tot en met 52 groeien niet goed. Dat komt omdat er te veel zand zit in de grond waar de bomen in staan (groeiplaatsen). Daarom gaan we in het najaar de bomen, de planten onder de bomen en de grond vervangen. Bewoners kunnen kiezen uit 3 plannen.

Uitslag keuze bewoners

Tijdens een online informatiebijeenkomst op woensdag 26 oktober hebben we u meer verteld over de plannen. Van 27 oktober tot en met 9 november kon u uw keuze doorgeven via een keuzeformulier. Dit is de uitslag: 

  • Plan A:  2 stemmen.
  • Plan B: 17 stemmen. 
  • Plan C: 7 stemmen.

Bloemenbomen (plan B) gaan we uitvoeren

Plan B heeft de meeste stemmen gekregen en gaan we uitvoeren. De 3 bomen in plan B zijn: de tulpenboom, de beverboom en een Japanse sierkers die geen vruchten krijgt. Deze bomen worden ongeveer 12 meter hoog en hebben een half open kroon (kruin).

De beverbomen laten vanaf eind maart/begin april de eerste witte bloemen zien. Daarna komt de Japanse sierkers ook met witte bloemen, maar deze hebben een roze randje. En als de tulpenboom oud genoeg is, bloeit deze in juni/juli. Verder hebben de bomen allemaal een ander soort blad.  In de herfst verkleuren de bladeren van geel tot rood. Dit alles geeft een mooi beeld in de straat.

Ook willen bewoners graag een extra plantvak bij huisnummer 2. Dit gaan we bespreken met de beheerder van dit gebied.

Haagbeuk op hoek bij Hamelenburg 52

Op de hoek bij Hamelenburg 52 komt een haagbeuk. We halen een deel van de stoep weg en planten hier een andere boom dan in de rest van de straat. De nieuwe bladeren van deze boom zijn purperrood en kleuren de rest van het seizoen groen. In het voorjaar geeft dit een mooi en kleurrijk beeld.

Plantsoorten onder de bomen

We hebben gekozen voor een combinatie van 5 soorten: hertshooi, kransspirea, schijnels, vlinderstruik, weigelia. Voor afbeeldingen Google op de naam van de plant.

Deze soorten groeien goed dicht. Hierdoor ontstaat er een mooi geheel en krijgt onkruid minder kans om te groeien. Deze planten worden tussen een halve meter tot 1 meter hoog. 

De bloei van de weigelia start in mei. Daarna gaan de andere soorten bloeien. De hertshooi blijft zelfs tot half oktober bloeien. Door de lange bloeitijd kunnen insecten een groot deel van het jaar voedsel vinden. 

Samenvatting vragen/reacties en onze antwoorden

Is het een goed idee om de laagbegroeiing bij huisnummer 52 meer door te laten lopen naar plek A op de tekening? Laten eindigen bij het voetpad en eventueel naar rechts richting de weg.

Dit ziet er niet alleen mooier uit maar voorkomt ook dat bestuurders hier een parkeerplekje in zien. Dit idee nemen we mee.

De nieuwe bomen en planten graag op tijd onderhouden.

Na het aanplanten wordt alles meegenomen in het normale onderhoud.

Waarom wordt er gekozen voor verschillende soorten bomen en niet 1 soort? Eenheid van 1 soort houdt de straat rustig.

De planten onder de bomen zijn ook al verschillend. Denk aan mensen met bijvoorbeeld hooikoorts. Er is juist gekozen voor meerdere boomsoorten om verschillende redenen:

  • We willen de biodiversiteit vergroten. Verschillende soorten bomen en planten zorgen ervoor dat meer soorten vogels en insecten deze kunnen gebruiken voor bijvoorbeeld voedsel. 
  • Verder kunnen we boomziekte beter opvangen. Als een bepaalde soort boom ziek wordt en dezelfde soort staat in de hele straat, moeten we alle bomen vervangen. Als er verschillende soorten staan en 1 soort wordt ziek, hoeven we  alleen die zieke soort bomen te behandelen/vervangen.
  • De meeste stemmen zijn voor plan B. Dit zijn bomen die over het algemeen weinig tot geen hooikoortsklachten veroorzaken.

Kunnen jullie gelijk met deze werkzaamheden de parkeervakken verplaatsen. Er is een steeds groter wordend parkeerprobleem in de straat.

Dit valt niet onder de werkzaamheden van dit project. We hebben deze reactie doorgegeven aan de beheerder van dit gebied.

Degenen die in het keuzeformulier hebben aangegeven dat zij het hele anonieme reactieoverzicht wilde ontvangen, hebben dit via e-mail gekregen.

De werkzaamheden starten eind november 2022

De precieze datum is op dit moment nog niet bekend. Dit hangt af van het weer en andere onverwachte zaken. Ongeveer 14 dagen voor de start van de werkzaamheden sturen we nog een bewonersbrief. Hierin staat informatie over de planning van de werkzaamheden. 

Contact

Neem contact met ons op als u nog vragen heeft. U kunt bellen met Wim Dekker via telefoonnummer 0900 1852. Of stuur een e-mail naar info@haarlemmermeer.nl. Graag 'Hamelenburg' in het onderwerp zetten