Halfweg en Zwanenburg: werkzaamheden brug Halfweg

We gaan de brug Halfweg opknappen. Aannemer Spie is in november 2023 begonnen met de werkzaamheden.

Wat gebeurt er tijdens de werkzaamheden?

Brug Halfweg ligt op de grens van Halfweg en Zwanenburg. De brug is een belangrijke verbinding voor het verkeer. De werkzaamheden bestaan uit:

• Vervangen van het bedieningssysteem en het besturingssysteem;
  • Onderhoud aan betonnen en stalen onderdelen;
  • Aanbrengen van wachtplaatsen (tijdelijke ligplaatsen voor boten tot de brug open gaat);
  • Verrichten van extra werkzaamheden.

Wat is de planning van de werkzaamheden?

De werkzaamheden duren van 27 november 2023 tot en met 15 maart 2024. De aannemer voert de werkzaamheden uit in verschillende fases tussen 07.00 uur en 16.30 uur. Behalve op vrijdag 26 januari. Dan start de aannemer om 18.00 uur en werkt door tot maandag 29 januari 06.00 uur als het nodig is.

• Van 27 november tot en met 16 februari - vervangen remmingwerk
    Dit is het houten deel bij de brug dat het vaarwater smaller maakt. Deze werkzaamheden zijn vooral vanaf het water.
  • Van 19 januari tot en met 15 maart - pontonbrug voor voetgangers en (brom)fietsers
    Deze tijdelijke brug ligt tussen de Beatrixstraat en de Zwanenburgerdijk.
  • Van 26 januari tot en met 30 januari - brug afgesloten voor autoverkeer
    Er worden omleidingsborden neergezet.
  • Van 11 maart tot en met 15 maart - brug afgesloten voor autoverkeer
    Er worden omleidingsborden neergezet. De aannemer verwijdert het tijdelijke wegdek en plaatst de brugklep en de beweegbare delen weer terug.

De planning kan iets veranderen. Dit hangt af van het weer of andere onverwachte zaken. Veranderingen in de planning zetten we op deze website.

Woont u in de buurt van de werkzaamheden? Dan sturen we ongeveer 14 dagen voor de start van de werkzaamheden nog een bewonersbrief. Hierin staat de precieze planning en informatie over de bereikbaarheid. Deze informatie zetten we ook op deze website.

Wordt de brug afgesloten?

Op vrijdag 26 januari verwijdert de aannemer het brugdek. Dit is het deel van de brug waar het verkeer overheen gaat en dat open en dicht kan. De aannemer plaatst dan ook een tijdelijk brugdek. Tijdens deze werkzaamheden is de brug afgesloten voor al het verkeer. De datum kan nog wijzigen, omdat de aannemer het brugdek moet verwijderen met een hijskraan. Als er die dag veel wind is, verplaatsen we de werkzaamheden naar een andere dag in deze week. De aannemer zet omleidingsborden neer.

Voor voetgangers, fietsers en bromfietsers is er geen omleiding. Zij kunnen over een pontonbrug naar de overkant.

De aannemer verwijdert in de week van 11 tot en met 15 maart het tijdelijke brugdek. Hij plaatst dan ook het originele brugdek weer terug. De brug is in deze periode afgesloten. De aannemer zet omleidingsborden neer.

De brug is van 8 januari tot uiterlijk 16 maart afgesloten voor vaarverkeer. Deze datum is inclusief uitloop.

Bouwkundige vooropnames

Voordat de aannemer start, laten we een bouwkundige vooropname uitvoeren. Dit doen we bij woningen en bedrijfspanden in de buurt van de werkzaamheden. Een medewerker bekijkt de woningen en bedrijfspanden aan de buitenkant en binnenkant. Vervolgens maakt hij een rapport. Deze medewerker werkt niet bij de gemeente of bij de aannemer.

Deze vooropnames laten we vooraf doen, omdat sommige werkzaamheden trillingen kunnen veroorzaken. De aannemer doet zijn best om geen schade te veroorzaken, maar kan dat niet altijd voorkomen. Bij een eventuele schade willen we deze goed en snel kunnen behandelen. Voor de eigenaren, bewoners, de gemeente, de aannemer en de verzekeraar. Een goed en compleet rapport voorkomt discussie achteraf. Dit is in het voordeel van iedereen. De aannemer stuurt een brief naar de adressen in de buurt van de werkzaamheden met alle uitleg hierover.

Waar kan ik mijn boot leggen?

Bent u eigenaar van een boot die nu in de buurt van de brug ligt? U moet uw boot dan tijdelijk ergens anders leggen. Neem voor 27 november contact met ons op. Hierover kunt u contact opnemen met Ron de Lange. Zijn contactgegevens staan hieronder.

Heeft u vragen over de werkzaamheden?

Voor vragen over de werkzaamheden kunt u bellen met Ron de Lange via telefoonnummer 0900 1852. U kunt ook een e-mail sturen naar info@haarlemmermeer.nl. Graag 'Brug Halfweg' in het onderwerp zetten.