‘Hier zie je de toekomst ontstaan’

Op 1 januari 2019 fuseert Haarlemmermeer met Haarlemmerliede en Spaarnwoude. De acht wethouders en twee burgemeesters vertellen in de serie ‘Mijn Haarlemmermeer’ over hun bijzondere plek in de nieuwe gemeente die het bezoeken waard is. Burgemeester Onno Hoes van gemeente Haarlemmermeer vertelt over zijn favoriete locatie in de polder, de Toolenburgerplas.

Onno Hoes:

"Een eerste indruk kan blijven hangen. Dat had ik met de Toolenburgerplas. Eind vorig jaar ging ik aan de slag als waarnemend burgemeester voor Haarlemmermeer. Ik liep vanuit mijn tijdelijke appartement in een paar minuten naar de Toolenburgerplas. Terwijl ik over het water uitkeek, dacht ik: Dit is dus mijn nieuwe woonomgeving. Voel ik mij hier thuis?”

Onno Hoes lacht.

“Het antwoord op die vraag is inmiddels wel bekend!”

Onno Hoes bij Toolenburgerplas

Burgemeester Onno Hoes: “Ik ben van dit weidse landschap gaan houden.” Foto: Jur Engelchor

Niks verborgen hoekjes

Hoes groeide op in Noord-Brabant waar hij een groot deel van zijn leven woonde.

“Een bosrijke omgeving, totaal iets anders dan het polderlandschap van Haarlemmermeer. Ik ben echt van dit weidse landschap gaan houden. Niks verborgen hoekjes. Die openheid waardoor je altijd beweging ziet, typeert ook het karakter van de gemeente.”

Elke week rent Hoes een rondje hard om de Toolenburgerplas.

“De afwisseling tijdens die vier kilometer is groot: van de drukke strandjes en horecagelegenheden tot stukken waar je bijna geen mens ziet en het riet hoort ruisen in de wind. En natuurlijk altijd de veranderende wolkenluchten, soms met een lichtval die bijna magisch lijkt.”

Toekomst zien ontstaan

De toekomst zien ontstaan, kan volgens Hoes bij de Toolenburgerplas.

“Aan de zuidkant zie je het nieuwe TudorPark vorm krijgen en boven je de bewegingen van het vliegverkeer van en naar Schiphol. Kijk je richting het noorden dan zie je het Sportcomplex Koning Willem-Alexander (SKWA) en het honkbalstadion van de Pioniers liggen.”

Hoes is blij dat de gemeente haar best doet om sport voor iedere inwoner toegankelijk te maken.

“Bewegen is goed voor iedereen. Het zorgt dat je lekkerder in je vel zit en het is goed voor je gezondheid.”

Met een omgeving als de Toolenburgerplas om de hoek hoeft actief bezig zijn ook niet veel te kosten.

“Een rondje wandelen, fietsen of hardlopen is hier alle seizoenen mooi!”

Mijn Haarlemmermeer

Haarlemmermeer fuseert met Haarlemmerliede en Spaarnwoude op 1 januari 2019. De acht wethouders en twee burgemeesters vertelden in de serie ‘Mijn Haarlemmermeer’ over een bijzondere plek in de nieuwe gemeente die het bezoeken waard is. In deze laatste editie: burgemeester Onno Hoes van Haarlemmermeer. Woensdag 21 november zijn de gemeenteraadverkiezingen voor de nieuwe gemeente Haarlemmermeer.

15 nov 2018