.

Haarlemmerliede en Spaarnwoude en Haarlemmermeer samen één gemeente

De voormalige gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude en de gemeente Haarlemmermeer vormen samen sinds 1 januari 2019 de nieuwe gemeente Haarlemmermeer. Met het hijsen van twee nieuwe vlaggen, één met het gemeentewapen en één met de huisstijl, gaf burgemeester Onno Hoes op 2 januari 2019 tijdens een korte ceremonie het startschot voor de nieuwe gemeente. Op deze dag werd ook de eerste gemeenteraad geinstalleerd. Voor inwoners van het voormalige Haarlemmerliede en Spaarnwoude brengt de fusie een aantal veranderingen met zich mee. Kijk hiervoor op het overzicht.

Besluit Eerste en Tweede Kamer

Op 10 juli 2018 stemde de Eerste Kamer met ruime meerderheid voor de wet over de samenvoeging. Eerder, in april 2018, stemde de Tweede Kamer voor de wet die de samenvoeging van de twee gemeenten mogelijk maakt. De Kamer nam daarbij een motie aan over de positie van Spaarndam. De Kamer verzocht de provincie te verkennen of een grenscorrectie bij Spaarndam op draagvlak kan rekenen. Zie ook het nieuwsbericht over de motie.  Op 25 juni 2019 concludeerde de provincie dat er geen draagvlak is voor een grenscorrectie. Zie het persbericht van de provincie.

Herindelingsadvies

De twee gemeenteraden zijn op 13 april 2017 unaniem akkoord gegaan met het herindelingsadvies.

.
Dat is de basis voor de wet over de samenvoeging  Tot en met 10 februari 2017 kon iedereen een zienswijze indienen op het herindelingsontwerp van 13 december 2016. In totaal dienden 237 inwoners, dorpsraden, maatschappelijke organisaties, ondernemers en buurgemeenten een zienswijze in. 92 procent ondersteunde het herindelingsontwerp.

Natuurlijk verbonden

De twee gemeenten zijn al lange tijd natuurlijk verbonden. Ze hebben een vergelijkbare geschiedenis: beide zijn ontstaan uit de strijd tegen het water en beide vormen een groene buffer tussen de oude Hollandse steden Amsterdam, Haarlem en Leiden. Biede gemeenten hebben voor een deel een open, agrarisch landschap met verschillende kernen. Bestuurlijk wordt er al veel samengewerkt. Halfweg en Zwanenburg hebben nu al samen één dorpsraad.