Wat ging eraan vooraf?

Al een paar jaar geleden besloot Haarlemmerliede en Spaarnwoude dat ze niet langer zelfstandig wilde doorgaan. Want hoewel deze gemeente haar financiën prima op orde heeft, is een kleine gemeente (van 5.500 inwoners) wel kwetsbaar. Een grotere gemeente werkt veel efficiënter.

Dat helpt Haarlemmerliede bijvoorbeeld om de dienstverlening voor haar inwoners op peil houden. En een grote gemeente heeft een sterkere positie in de regio: dat is gunstig voor inwoners en ondernemers van beide gemeenten.

Groen gebied

Haarlemmermeer bood zich daarom maar al te graag aan als fusiepartner afgelopen winter. Ook Amsterdam, Bloemendaal, Haarlem, Heemstede en Velsen toonden interesse. Dat het Haarlemmermeer is geworden, heeft er alles mee te maken dat beide gemeenten een open, meestal agrarisch landschap hebben met een aantal kleine en grotere kernen. Halfweg en Zwanenburg vormen nu eigenlijk al één dorp met een gezamenlijke dorpsraad. Halfweggers doen boodschappen in Zwanenburg en Zwanenburgers gaan naar de kerk in Halfweg. Bovendien maakte Haarlemmermeer duidelijk er alles aan te doen om te voorkomen dat het groene gebied verstedelijkt en tegen uitbreiding te zijn van de Amsterdamse haven richting de Houtrakpolder. Twee zaken die van groot belang zijn voor Haarlemmerliede.


Nieuws Haarlemmerliede en Spaarnwoude 


Nieuws Haarlemmermeer


Documenten

Sugar City
Sugar City in Halfweg