Wapen met leeuw, graan en water

Publicatiedatum:
vrijdag 07-12-2018
Dit is hem dan: het nieuwe gemeentewapen. Haarlemmermeer en Haarlemmerliede en Spaarnwoude vormen vanaf 1 januari 2019 een nieuwe gemeente mét een nieuw wapen. Elementen van de oude wapens komen hierin terug. De koning heeft het wapen vorige maand officieel goedgekeurd. Burgemeester Onno Hoes onthulde het wapen op feestelijke wijze tijdens de raadsvergadering.

Bij een nieuwe gemeente hoort een nieuw gemeentewapen, vinden beide fusiepartners. De leeuw van Haarlemmerliede en Spaarnwoude en de graanhalmen en het water van Haarlemmermeer zijn hierin elegant samengebracht. De ‘oude’ wapens hebben beide een blauwe achtergrond en een zogeheten gravenkroon (een kroon met drie bladeren en twee parels). Ook die zijn in het nieuwe wapen terug te vinden.

Leeuw met rode nagels

Veel wapens in Nederland hebben een afbeelding van een leeuw. De leeuw van Haarlemmerliede en Spaarnwoude is terug te voeren op de wapens van de heren van Spaarnwoude die hier in de middeleeuwen woonden. De leeuw is sinds 1986 zilverkleurig met rode nagels en een rode tong. Ook werden in dat jaar de zilverkleurige blokjes rond de leeuw toegevoegd. De graanhalmen en het golvende water in het huidige wapen van Haarlemmermeer staan voor het (agrarische) land dat uit het vroegere meer is gewonnen. In het nieuwe wapen zijn de graanhalmen gebleven. Het water ook, maar dit is teruggebracht tot één golvende diagonale lijn.

Het gemeentewapen van de nieuwe gemeente Haarlemmermeer. Beeld: gemeente Haarlemmermeer

Hoge Raad van Adel

Het ontwerp is gemaakt in overleg met de Hoge Raad van Adel. Dat is de instantie die de regering adviseert over onder meer de wapens van het Rijk, de provincies, gemeenten en waterschappen. De gemeenteraden van Haarlemmermeer en Haarlemmerliede en Spaarnwoude hebben in juli van dit jaar ingestemd met het voorstel. Dat is vervolgens uitgewerkt door de wapentekenaar van de Hoge Raad van Adel. De gemeenten hebben een officieel schriftelijk verzoek ingediend bij koning Willem-Alexander voor het nieuwe wapen. Deze heeft op 5 november 2018 bij Koninklijk Besluit toestemming verleend.

Burgemeester Onno Hoes onthult het nieuwe gemeentewapen tijdens de raadsvergadering. Foto: Jur Engelchor

Op trouwboekje en in ambtsketen

Het gemeentewapen wordt gebruikt op onder meer trouwboekjes, in de ambtsketen van de burgemeester, in de toga’s van de trouwambtenaren, de kleding van bodes en op de gemeentevlag. De oude gemeentewapens vervallen per 1 januari 2019, maar ze verdwijnen niet overal. In het monumentale oude raadhuis in Halfweg blijft het wapen van Haarlemmerliede en Spaarnwoude op diverse plekken zichtbaar. Dat geldt ook voor het oude wapen van Haarlemmermeer in de muur voor het raadhuis in Hoofddorp.

De nieuwe gemeente Haarlemmermeer heeft niet alleen een nieuw gemeentewapen, maar ook een nieuwe huisstijl en logo. Een artikel hierover staat volgende week in InforMeer.