Vraag het de burgemeester: "De ministerraad heeft gesproken over de voorgenomen samenvoeging van Haarlemmerliede en Spaarnwoude en Haarlemmermeer. Wat kwam daar uit?"

Publicatiedatum:
woensdag 13-09-2017
Deze week beantwoordt de burgemeester de vraag: "De ministerraad heeft gesproken over de voorgenomen samenvoeging van Haarlemmerliede en Spaarnwoude en Haarlemmermeer. Wat kwam daar uit?"

Burgemeester Theo Weterings:

"Een heel positief besluit, waar beide gemeentebesturen bijzonder blij mee zijn. Wat het kabinet betreft, gaat onze gemeentelijke herindeling, samen met acht andere in Nederland, door. De volgende stappen zijn dat de Raad van State ernaar kijkt, waarna het parlement aan de beurt is. Als zowel de Tweede als de Eerste Kamer akkoord gaan, ontstaat op 1 januari 2019 de nieuwe gemeente Haarlemmermeer. Ondertussen gaan we door op de ingeslagen weg en werken beide gemeenten gezamenlijk aan de opbouw van de nieuwe gemeente. Dat gebeurt onder andere doordat de ambtelijke medewerkers van Haarlemmerliede en Spaarnwoude al op 1 januari aanstaande in dienst treden van onze gemeente. Dat maakt het samenwerken en samen optrekken nog eenvoudiger. Dat is belangrijk, omdat er natuurlijk ook dingen gaan veranderen voor ons beider inwoners en ondernemers. Over wat er voor wie gaat veranderen, binnen en buiten de Ringvaart, blijven we communiceren. Een voorbeeld daarvan is de opening van het servicecentrum in Halfweg. Dat gebeurt naar alle waarschijnlijkheid op 8 januari tijdens de nieuwjaarsreceptie van het gemeentebestuur van Haarlemmerliede en Spaarnwoude in het gemeentehuis in Halfweg. Er is dan ook een kleine informatiemarkt. In servicecentrum Halfweg zijn dan net als in servicecentrum Nieuw-Vennep de producten van Burgerzaken te verkrijgen. Dat geldt natuurlijk ook voor het raadhuis in Hoofddorp (waar ook alle andere producten te krijgen zijn). Dat betekent dat in 2018 voor beide gemeenten en vanaf 2019 voor de nieuwe gemeente Haarlemmermeer, er een driedeling in het voorzieningengebied is: noord, midden en zuid. Vanzelfsprekend ook nog aangevuld met de balie op de luchthaven Schiphol. Voor nu ben ik bijzonder blij met het positieve besluit van de ministerraad. Het is een belangrijke steun in de rug op weg naar de nieuwe gemeente Haarlemmermeer."