Tweede Kamer steunt samenvoeging

Publicatiedatum:
woensdag 18-04-2018
De Tweede Kamer debatteerde woensdag 18 april over de wet over de samenvoeging van de gemeenten Haarlemmermeer en Haarlemmerliede en Spaarnwoude (HenS). De coalitie heeft een motie ingediend om de provincie te verzoeken na de herindeling met partijen te onderzoeken of er een grenscorrectie met betrekking tot Spaarndam nodig is.

Burgemeester Pieter Heiliegers (HenS):

"Vanzelfsprekend zijn we verheugd dat de Tweede Kamer de samenvoeging steunt. De gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude heeft de afgelopen jaren immers heel goed geluisterd naar bewoners, ondernemers en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties. Tijdens vele bewonersavonden en experttafels hebben zij hun wensen voor de toekomst van Haarlemmerliede en Spaarnwoude meegegeven. Dat was een zeer zorgvuldig proces waar ik nog steeds bijzonder trots op ben."

Onno Hoes en Pieter Heiliegers

Beide burgemeesters voor Sugar City. Foto: Gemeente Haarlemmermeer

Burgemeester Onno Hoes (Haarlemmermeer):

"Ook ik ben blij met de steun vanuit de Tweede Kamer. Natuurlijk sluit ik me aan bij de woorden van mijn collega Pieter Heiliegers. Daar kan ik nog aan toevoegen dat ook uit de meer dan tweehonderd ingediende zienswijzen begin 2017 is gebleken dat veruit de meeste bewoners en organisaties, ook die uit Spaardam-Oost in het huidige Haarlemmerliede en Spaarnwoude, een voorkeur hebben voor een fusie met Haarlemmermeer. Bovendien is van belang in deze dat Haarlemmermeer veel ervaring heeft met dubbeldorpen. Samen met onze buurgemeenten weten we de zaken voor inwoners van dorpen die tegen elkaar aan liggen aan beide zijden van onze gemeentegrens altijd prima te regelen. Dat geldt bijvoorbeeld voor de dubbeldorpen Lisserbroek en Lisse, Beinsdorp en Hillegom, Kaag en Buitenkaag, dus waarom straks niet ook voor Spaarndam-Oost en West? Ik heb er dan ook alle vertrouwen in dat de Kamer een juiste beslissing neemt. Mocht de Kamer de motie aannemen, dan verlenen wij natuurlijk alle medewerking aan het onderzoek als de provincie ons daartoe uitnodigt."

Van 1812 tot 1927 was het dorp Spaarndam een gemeente. Het gedeelte op de linkeroever van het Spaarne is het oudste en behoort sinds 1927 bij Haarlem. Spaarndam-Oost aan de rechteroever heeft de meeste inwoners en behoort bij de huidige gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude.

Dinsdag 24 april stemt de Tweede Kamer over de wet en de motie. Later dit jaar behandelt ook de Eerste Kamer de wet over de samenvoeging. Haarlemmermeer en Haarlemmerliede en Spaarnwoude vormen vanaf 1 januari 2019 samen de nieuwe gemeente Haarlemmermeer. Woensdag 21 november 2018 zijn er gemeenteraadsverkiezingen.