Resultaten eerste peiling gemeenteraadsverkiezingen

Publicatiedatum:
vrijdag 19-10-2018
I&O Research heeft voor de gemeenteraadsverkiezingen op 21 november een peiling gehouden onder inwoners van de nieuwe gemeente Haarlemmermeer. De belangrijkste conclusie is dat de verkiezingen op dit moment nog niet leven onder de inwoners. De lage respons zorgt ervoor dat het lastig is om conclusies te trekken uit de uitkomst.

Doordat de verkiezingen in Haarlemmermeer en Haarlemmerliede en Spaarnwoude op een ander moment zijn dan in de rest van Nederland, wordt er een lagere opkomst dan gebruikelijk verwacht. I&O Research heeft in opdracht van de gemeente in totaal 5000 inwoners benaderd van Haarlemmermeer en Haarlemmerliede en Spaarnwoude. Dit aantal is aangevuld met deelnemers aan het onderzoekspanel van I&O Research. In totaal namen 746 personen deel, dat is 14 procent. Uit het onderzoek blijkt bovendien dat 30% van de ondervraagden aangeeft nog niet te weten waarop te stemmen.

Uitslag peiling 1

GR2014 Peiling 1
VVD 18% 23%-32%
HAP 15% 5%-10%
D66 14% 7%-13%
CDA 14% 8%-14%
Forza Haarlemmermeer 11% 6%-11%
PVDA 9% 3%-8%
GroenLinks 8% 14%-21%
ChristenUnie-SGP 4% 4%-8%
EEN Haarlemmermeer 3% 0,4%-3%
Sociaal Rechts Haarlemmermeer (SRH) 2% 0,2%-2%
Christen-Democratische Volkspartij (CDVP) 2% 0%-0,3%
GEZOND Haarlemmermeer - 1%-5%

Lage respons

Tenslotte blijkt dat kleine partijen in een onderzoek met zo’n lage respons simpelweg erg moeilijk te peilen zijn, en dus gemakkelijk kunnen worden overschat of onderschat. Verkiezingspeilingen zijn slechts een indicatie en moeten niet worden opgevat als voorspelling voor de verkiezingsuitslag. Dit geldt – vanwege de lage respons – nog sterker voor deze peiling.

Tweede peiling

Op dit moment is de tweede peiling. De resultaten van de tweede peiling worden bekendgemaakt op donderdag 8 november.