The making of... de kindermusical door Laura Kroon

Laura Kroon is geen onbekende in Spaarndam. Geboren en getogen aan het Spaarne, is zij al jaren actief in de samenleving. Hiervoor kreeg zij onlangs uit handen van burgemeester Pieter Heiliegers de erepenning van de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude. Een logische stap dat Laura betrokken is bij het afscheid van de gemeente: zij is verantwoordelijk voor de kindermusical voor en door kinderen uit de gemeente. Een interview met deze duizendpoot over the making of de kindermusical.

LaLaLau

Sinds 12 jaar heeft Laura haar eigen bedrijf: LaLaLau. “Toen ik klein was wilde ik graag musical doen. Dat kon niet in Spaarndam, daarom volgde ik lessen in Purmerend. Later ben ik zelf musicalles gaan geven in Spaarndam. Ik ben begonnen met een dramacursus voor kinderen, daarna kwam er een popkoor voor volwassenen bij en ik gaf workshops. Ik schrijf liedjes en producties. En daarnaast werk ik nog in het onderwijs.” Zelf staat ze ook op het toneel.

Idee

Het idee voor de musical kwam van de creatieve Spaarndamse zelf. “In Haarlemmerliede en Spaarnwoude zijn de lijnen kort. Ik ken de burgemeester en de wethouders persoonlijk. Vorig jaar vroeg wethouder Raymond van Haeften of ik mee wilde denken over een eindfeest. Tijdens een brainstorm zei ik spontaan dat ik wel een musical wilde maken. Ik dacht nog wel even: oh, wat heb ik gezegd, maar iedereen was enthousiast. En het wordt echt heel gaaf.”
Laura heeft er zin in. Zij is een fan van Haarlemmerliede en Spaarnwoude. “Mijn gevoel is best een beetje dubbel: het is feest en je maakt er iets moois van. Maar ik vind het ook balen dat dit verloren gaat.”

Opa

Met volledige vrijheid ging LaLaLau aan de slag. “Ik had gelijk wel een aantal ideeën en ik heb gepraat met de historische vereniging van Halfweg. Spaarndam ken ik zelf natuurlijk goed.” Laura zocht bestaande liedjes en schreef daar de teksten bij. Veel van deze liedjes hebben te maken met de locatie waar de musical wordt opgevoerd: de middenfabriek van SugarCity. Laura: “Voor mij wel bijzonder, want mijn opa heeft er gewerkt. Hij vertelde altijd verhalen over zijn werk en de fabriek. Een deel van mijn inspiratie heb ik van een suikercd uit 1994. Een nummer op die cd ging over het proces van suiker maken en over de fabriek. Dat lied moest ik natuurlijk gebruiken. Eén van de rollen in de musical is Jaap, een stiekeme verwijzing naar opa Jaap en mijn eigen leven.”

‘De mooiste gemeente van Nederland’

De locatie waar de musical wordt opgevoerd is bij de kinderen bekend van the Voice. Daarom heeft Laura Kroon gekozen voor het thema TV-show: de musical vertelt het verhaal van de finale van de show ‘de mooiste gemeente van Nederland’ en HenS is finalist. In deze finale laat de burgemeester zijn gemeente zien aan de kijkers thuis. Laura: “De kinderen van de basisscholen vanaf groep 3 heb ik gevraagd waar de musical over moest gaan. Daar heb ik heel veel input op gehad. Tijdens de zomer heb ik de musical geschreven. Daarvoor heb ik de rolverdeling al gemaakt. Ik wil schrijven op de kinderen, wil gezichten zien bij de rollen. Alle kinderen van de basisscholen in de gemeente konden zich opgeven om mee te doen. Het enige criterium was: enthousiasme. En dat hebben we gekregen!”
Laura heeft twee kinderen zelf gevraagd om mee te doen: voormalig kinderburgemeester Dave Esselman en de huidige (en laatste) Nikki Koot. Sinds begin september oefenen Laura en de kinderen elke dinsdag. Alle kinderen hebben een rol, niemand speelt een boom.

20 nov 2018