Zonnepark de Groene Hoek in Hoofddorp geopend

Publicatiedatum:
dinsdag 06-03-2018
Automobilisten op de N201 en NS-reizigers op het traject Schiphol-Hoofddorp hebben de duizenden zonnepanelen al zien liggen. Het valt niet te missen: het eerste deel van het gloednieuwe zonnepark op bedrijventerrein de Hoek in Hoofddorp is gereed. De afgelopen maanden zijn hier 125.520 panelen geplaatst op 25 hectare grond. Dinsdag was de opening.

Om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen en omdat de woningen in Nederland van het aardgas af moeten, zijn andere vormen van energieopwekking noodzakelijk. Stroom opgewekt door zonnepanelen is een van de oplossingen hiervoor. In Hoofddorp wordt daarom gewerkt aan SADC Solar Park Groene Hoek.

9.000 huishoudens

Het eerste deel (15.000 MWh) van het zonnepark is nu klaar en gaat in productie. De verwachting is dat vanaf oktober het tweede deel wordt gebouwd. In totaal liggen er straks circa 275.000 zonnepanelen. Die zijn samen goed voor ruim 33 megawatt aan capaciteit, dat is stroom voor 8.500 tot 9.000 huishoudens. De opgewekte stroom wordt aan Eneco geleverd. Met een totale omvang van 50 hectare is dit een van de grotere zonneparken in Nederland. Door inzet van de energie van de Groene Hoek wordt straks jaarlijks ongeveer evenveel CO2 bespaard als 530 huishoudens in één jaar aan CO2 uitstoten.

Het zonnepark op de Hoek geopend

Het zonnepark wordt geopend met een druk op de rode knop. Foto: Jur Engelchor

‘Goed begin’

Wethouder John Nederstigt (Duurzame economische ontwikkeling) vindt dat Haarlemmermeer met deze zonneweide goed is begonnen.

“Maar ik hoop dat de komende vijf jaar deze zonneweide vele malen zal worden overtroffen. Ik hoop dat veel meer ondernemers de stap zetten naar duurzame energie. En dat we als overheden in staat zijn om oude regelgeving overboord te gooien en meer zonneweides mogelijk te maken, zodat we écht van het gas af kunnen.”

Samenwerking

Zonnepark de Groene Hoek is een samenwerking van grondeigenaar SADC (Schiphol Area Development Company), Solar ontwikkelaar SolarEnergyWorks, bouwer F&S Solar en investeerder Blue Elephant. Zij hebben een contract gesloten voor 25 jaar.

Circulaire werklocaties

SADC onderzoekt samen met eigenaar Blue Elephant op welke manier de stroom in de toekomst geleverd kan worden aan de Green Datacenter Campus op Schiphol Trade Park. Dit is een nieuw bedrijventerrein voor datacenters en hieraan gerelateerde bedrijvigheid. Het lokaal opwekken en verbruiken van energie past binnen de ambitie van SADC om bij te dragen aan ontwikkeling van circulaire werklocaties.

SADC is in 1987 opgericht om de concurrentiepositie van de regio in (inter)nationaal verband te versterken. Het bedrijf heeft vier gelijkwaardige aandeelhouders (elk voor 25 procent): gemeente Haarlemmermeer, gemeente Amsterdam, provincie Noord-Holland en Schiphol Group.