Samenwerken aan oplossingen voor energietransitie stap verder

Publicatiedatum:
donderdag 01-03-2018
De uitbundige middagzon gaf 22 februari extra gloed aan de tweede bijeenkomst van het Haarlemmermeers Energieakkoord. Afgaand op de geanimeerde gesprekken na afloop waren er tussen de deelnemers duidelijk kliks en wie weet zelfs overspringende vonken.

Het Haarlemmermeers Energieakkoord is een initiatief van bedrijven, organisaties en de gemeente om samenwerking tot stand te brengen op energiegebied.

Levendige gesprekken tijdens de tweede bijeenkomst van het Haarlemmermeers Energieakkoord. Links Dionne Ewen van Meerlanden en rechts Sabine Renders van AM. Foto: Jur Engelchor

Pure noodzaak

Wethouder John Nederstigt in zijn openingsspeech:

"Haarlemmermeer wil energieleverend worden. Dat is geen holle kreet, maar pure noodzaak."

Van alle gebruikte energie in Haarlemmermeer wordt nu 6,5 procent zelf opgewekt. Dat is nog niet veel, maar toch is de gemeente een van de koplopers in Nederland. Haarlemmermeer heeft relatief de meeste zonnepanelen en is onlangs zelfs uitgeroepen tot de meest duurzame gemeente van Nederland.

"Niet iedere gemeente heeft dan ook zulke betrokken inwoners en ondernemers."

Maar er is nog een lange weg te gaan, benadrukte hij.

"We moeten het samen doen."

Kort maar krachtig

Zo’n veertig deelnemers vanuit bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties en bewonersgroepen kwamen dit keer bijeen bij Interglobe Vastgoedmanagement op Schiphol Rijk. Het werd een energieke middag, met kort-maar-krachtige presentaties, ontmoetingen, kennismakingen en uitwisselingen.

Warmte over

"Wie wil warmte?" was de vraag van Stijn Grove van branchevereniging Dutch Data Center Association. De vele datacenters in de regio hebben restwarme 'over'. Deze kan worden gebruikt om woningen en bedrijven te verwarmen. Marcel van Dam van Interglobe Vastgoedmanagement een bedrijf dat het parkmanagement verzorgt van bedrijventerreinen heeft zeker interesse.

"Maar wij hebben een gegarandeerde levering nodig, dat kunnen de datacenters niet bieden."

Vanuit de zaal kwam de oplossing om netwerkbeheerder Alliander erbij te betrekken.

Gebiedsontwikkeling

Sabine Renders van ontwikkelaar AM is op zoek naar ideeën om de gebiedsontwikkeling ten westen van Nieuw-Vennep vanaf het allereerste begin duurzaam vorm te geven. Zij was enthousiast over een suggestie van Dionne Ewen van Meerlanden voor lokale biovergisters. Die verwerken ter plekke organisch afval én leveren op die manier energie. Ook wilde Renders meer weten van de plannen voor elektrisch autodelen en elektrische fietsen delen die werden gepresenteerd door E-mobility Services en BAM. Beide zoeken daarvoor partners. Renders riep de gemeente bovendien op om voor de hele westrand van Haarlemmermeer, waar meer woningbouw op stapel staat een samenhangende visie op duurzaamheid te ontwikkelen.

Bevlogen inwoners

De pas opgerichte Club van Haarlemmeer presenteerde zich als vijf bevlogen inwoners die hun kennis en expertise willen inzetten bij energieprojecten die daaraan behoefte hebben. André Knol van Innomics en het GO!-NH programma zocht partners voor een binnenkort te starten 'innovation challenge en accelerator' voor startups en bedrijven met innovatieve oplossingen voor de Haarlemmermeerse energietransitie. Paul Zwetsloot, onder andere medeinitiatiefnemer van Lisse Duurzaam, gaf aan zijn kennis te willen delen met deelnemers middels een coachende rol in dit programma.

Scholieren

Twee vwo-scholieren gingen voor een project dat zij doen voor SamenWarm BV. met de aanwezigen in gesprek over hoe je bewoners kunt stimuleren om samen met hun buurt energie te besparen.
Corien van den Ende van het Kaj Munk College:

"Goed idee om scholieren bij dit onderwerp te betrekken. Het gaat tenslotte om hun toekomst."

Zij nodigde de organisatie dan ook van harte uit om de volgende bijeenkomst op haar school te houden. Los daarvan wilden BAM en Innomics graag binnenkort bij het Kaj Munk College op bezoek om in de klas meer te vertellen over hun activiteiten.

Voorgaande bijeenkomsten

Deze bijeenkomst was de tweede in Haarlemmermeer over de energietransitie. De eerste was op 23 november 2017 bij Advin/Dura Vermeer. Het begon allemaal met SHARE meets dat op 15 september in Lisserbroek plaatsvond waar een energieleverend Haarlemmermeer al op de agends stond.