‘Misschien kan hij nog ietsje méér doen’

Publicatiedatum: 
vrijdag 18-05-2018
“Hij doet natuurlijk wel zijn best, maar misschien kan hij toch nog ietsje méér doen”, zegt Kibo (9) over de wethouder Duurzaamheid, John Nederstigt. Daarom bood Kibo hem afgelopen dinsdag namens Kids Climate Conference het magazine ‘Natuurtalenten’ aan. Met daarin tien aanbevelingen van kinderen voor de toekomst van de aarde.

Hij had een leuk gesprek met de wethouder, vertelt Kibo.

“Af en toe gebruikte hij een moeilijk woord, maar als ik zei dat ik het niet begreep, legde hij het uit. Hij vroeg wat ik het ergste vind wat nu met de natuur wordt gedaan.”

En, wat is dat? Kibo weet het onmiddellijk:

“De plastic soep en de bijvangst in de visserij. Wat ik ook superraar vind, is dat ze in China de vinnen van levende haaien afsnijden voor de haaienvinnensoep en die haaien dan levend teruggooien in zee.”

Oplossingen vinden

Kibo woont in Hoofddorp en zit op basisschool De Optimist. Hij is duidelijk begaan met de natuur en de dieren.

“Ik ben ook bij de Rangers.”

WNF Rangers is het jeugdprogramma van het Wereld Natuur Fonds. Vorig jaar oktober deed Kibo bovendien mee met de Kids Climate Conference, een jaarlijkse ‘klimaattop’ voor kinderen, georganiseerd door het Wereld Natuur Fonds en Center Parcs. Bijna tweehonderd Nederlandse en Vlaamse kinderen gingen tijdens dit driedaags evenement in het Belgische Peer aan de slag in creatieve en educatieve workshops. Met als uiteindelijk doel oplossingen te vinden voor het behoud van de aarde.

Kibo overhandigt het magazine aan John Nederstigt

Kibo bood wethouder John Nederstigt het magazine ‘Natuurtalenten’ aan. Met daarin tien aanbevelingen van kinderen voor de toekomst van de aarde. Foto: Jur Engelchor
 

Met een blinddoek om dingen eten

“Superleuk”, vond Kibo de Kids Climate Conference.

“Het thema was ‘Je bent wat je eet’. We gingen bijvoorbeeld met een blinddoek om dingen eten en dan moest je raden wat het was. We hebben het gehad over fruitsuikers in aardbeien en appels. En er was een soort parcours dat je op blote voeten moest afleggen.”

Heeft hij er veel van opgestoken?

“Ik heb geleerd dat het niet goed is om heel veel hagelslag of andere chocola te eten, want dat komt uit verre landen en het vervoer is heel vervuilend. Dat wist ik eigenlijk wel, maar ik besefte het toen pas goed. Verder heb ik broodbakken geleerd en ik heb een appeltje van glas gemaakt, met groen erin.”

Tien aanbevelingen voor de toekomst

De Kids Climate Conference heeft tien aanbevelingen opgeleverd, zoals: ‘Op alle verpakkingen aangeven welk materialen het bevat en in welke afvalcontainer het moet’, ‘Lagere btw op seizoensgroenten’ en ‘Les over voeding en verantwoord eten op elke school met een bezoek aan een boerderij of groentetuin’. Die aanbevelingen staan in het magazine ‘Natuurtalenten’, dat Kibo nu, als ambassadeur van Kids Climate Coference, aan Nederstigt heeft overhandigd. Weet hij ook wat de wethouder ermee gaat doen?

“Hij vertelde dat hij in ieder geval meer exemplaren gaat bestellen en die gaat uitdelen aan de kinderraad.”

Een goed plan, vindt Kibo, want het is belangrijk dat kinderen meedenken en meepraten over duurzaamheid.

“Want jong geleerd is oud gedaan.”