Metabolic: van speeltuin tot Schiphol (SHARE)

Publicatiedatum:
donderdag 05-10-2017
Schiphol heeft de ambitie om een van de duurzaamste luchthavens van de wereld te zijn. Een van de bedrijven die hierbij meehelpen is Metabolic, een jong adviesbureau dat werkt aan ideeën en oplossingen voor de transitie naar een circulaire economie. Metabolic was een van de genomineerden voor de SHARE Award 2017, een duurzaamheidsprijs van de gemeente Haarlemmermeer en bedrijfsleven.

Gerard Roemers: “Als oplossingen voor duurzaamheidsvraagstukken niet worden opgepakt, beginnen we zelf een pilot.” Foto: gemeente Haarlemmermeer

Afgelopen juni was het feest op De Ceuvel in het hippe Amsterdam-Noord. Deze ‘duurzame broedplaats voor creatieve en sociale ondernemers’ op een voormalige scheepswerf bestaat drie jaar. En dus was het óók feest voor Metabolic. Gerard Roemers van Metabolic:

“De Ceuvel was één van onze eerste projecten. Hier laten wij samen met onze partners zien dat je de principes van de circulaire economie prima kunt toepassen bij stedelijke herontwikkeling.”

Speeltuin voor schone technologie

De Ceuvel is een inspirerende en creatieve ‘speeltuin’ voor duurzame technieken. Oude woonboten zijn verbouwd tot werkplekken, een café-restaurant en een cultureel podium. Voor energie en verwarming wordt gebruik gemaakt van zonnepanelen en warmtepompen. Omdat de grond zwaar vervuild is, groeien op het terrein bodemreinigende planten. Afvalwater uit de keukens wordt op natuurlijke wijze gefilterd door helofyten (planten) en verschillende soorten grint. In de kas worden groente en kruiden geteeld voor het café op het terrein. Het teeltsysteem draait op meststoffen die via een zogeheten struvietreactor worden gewonnen uit de urine van bezoekers. De Ceuvel is een groot succes en heeft verschillende prijzen gewonnen.

Drijvende woonwijk

Van een heel andere schaal is SchoonSchip, ook in Amsterdam-Noord. Dit moet de meest duurzame drijvende woonwijk in Europa worden, met 46 huishoudens en een collectieve gebruikersplek.

“Metabolic is verantwoordelijk voor het ontwerpen van de technische systemen die nodig zijn om deze ambitie waar te maken. In samenwerking met architectenbureau Space and Matter worden deze vervolgens in het ruimtelijk ontwerp geïntegreerd.”

De woningen krijgen geen gasaansluiting, maar energie van zonnepanelen. Elke woning heeft een accu waar tijdelijke overschotten kunnen worden opgeslagen. De huizen zijn aangesloten op een ‘smartgrid’ waardoor ze onderling slim energie kunnen uitwisselen. Ook krijgen ze een groen dak, warmtepompen en zonneboilers.

Circulair aanbesteden en Schiphol

Voor overheden heeft Metabolic instrumenten ontwikkeld om bij gebiedsontwikkeling ‘circulair’ te kunnen aanbesteden.

“Als je grond uitgeeft, wil je kunnen kiezen voor plannen die ook op het gebied van duurzaamheid en circulariteit het beste scoren. Wij hebben een methode ontwikkeld om dat goed te kunnen meten.”

Voor Schiphol is Metabolic bezig een analyse te maken van alle materiaalstromen. Dat onderzoek is bijna afgerond.

“Wij zoeken kansen voor Schiphol om duurzamer in te kopen, kringlopen te sluiten en slimmer met het vastgoed om te gaan.”

Niet alleen praten, ook doén

Het bedrijf bestaat nu vijf jaar en telt zo’n 25 medewerkers. Gerard Roemers:

“Wij zijn een adviesbureau, maar we praten niet alleen, we doén ook. Al onze projecten zijn erop gericht oplossingen aan te dragen waar klanten direct mee aan de slag kunnen. En als wij zien dat bepaalde oplossingen voor duurzaamheidsvraagstukken nog niet worden opgepakt, beginnen we zelf een pilot, of een dochteronderneming die ermee aan de slag gaat.”