.

Energy Battle krijgt vervolg met wedstrijden voor scholen en sportclubs

De succesvolle Energy Battle, die bij deelnemende sportverenigingen tot aanzienlijke energiebesparingen leidt, krijgt een vervolg. Naast een volgende wedstrijd tussen sportverenigingen onderling start in 2018 een scholencompetitie. Daarnaast zetten de huidige deelnemende sportverenigingen een paar stappen extra om nog meer energie te besparen.

De Energy Battle is een innovatieve energiebesparingswedstrijd. Zeven sportclubs zijn ruim driekwart jaar actief bezig om hun stroomverbruik terug te dringen. Zij hebben in het kader van de wedstrijd een jaar lang gratis de beschikking gekregen over een geavanceerd energiemonitoring­systeem. Daarnaast worden zij periodiek voorzien van praktische besparingstips. Via de website www.energybattle.nu kunnen deelnemers en geïnteresseerden de wedstrijd volgen.

Groenste idee

De energiebesparingswedstrijd is een initiatief van hockeyvereniging MHC de Reigers (Hoofddorp). Zij verzorgen de organisatie van de wedstrijd en besparen (buiten mededinging) zelf ook mee. Andere deelnemers zijn hockeyvereniging MHC de Kikkers (Nieuw Vennep), voetbalverenigingen SV Hoofddorp (Hoofddorp) en RKSV Pancratius (Badhoevedorp), tennisclubs TV Rijsenhout (Rijsenhout) en TC Zwaanshoek (Zwaanshoek) en honkbalclub Pioniers / ETO (Hoofddorp). De organiserende hockeyvereniging was vorig jaar met de Energy Battle een van de winnaars van het Groenste Idee van Haarlemmermeer.

Energie besparen

De deelnemende sportverenigingen zijn enorm aan het energie besparen geslagen. Sinds de wedstrijdstart hebben zij gezamenlijk al ruim 29.000 kWh aan stroom bespaard. Dit komt overeen met het jaarlijkse stroomverbruik van een gemiddelde tennisvereniging. De huidige wedstrijd loopt nog tot medio november.

Scholen

Pieter Verhoogt, vanuit de Reigers actief in het Energy Award projectteam, stelt dat door de mooie resultaten de wedstrijd zichzelf bewijst.

“De Energy Battle maakt de effecten van duurzaamheidsmaatregelen en bewust energiegebruik direct zichtbaar. En het wedstrijdelement zorgt voor extra enthousiasme. De resultaten spreken voor zich. En we hebben nog een paar maanden te gaan!”

Uitbreiding

Vanwege het succes is besloten de energiebesparingswedstrijd voort te zetten en zelfs uit te breiden. Kort na afloop van de huidige wedstrijd gaan in Haarlemmermeer twee nieuwe wedstrijden van start. Naast een tweede Energy Battle voor sportverenigingen komt er ook een wedstrijd voor scholen. Na de zomervakantie start het projectteam met de werving van nieuwe deelnemers en beginnen de voorbereidingen. De wedstrijden starten begin 2018.

Pieter Verhoogt van hockeyclub MHC ‘De Reigers’ in Hoofddorp

Pieter Verhoogt van hockeyclub MHC ‘De Reigers’ in Hoofddorp. Foto: Jur Engelchor

Investeringen

Hoe realiseren de sportverenigingen een lager energieverbruik? Pieter Verhoogt:

“Vooral door bewuster om te gaan met het aan- en uitzetten van stroomverbruikers. Maar daarnaast ook door te  investeren in allerhande zaken zoals LED-verlichting zowel in de kantines als op de velden, nieuwe beglazing in de kantine en de aanschaf van een energiezuinige CV ketel of vaatwasser. Met de inzichten uit het monitoringsysteem wordt scherp duidelijk wat de bestaande apparaten aan stroom kosten. En dat vervanging door nieuwe, zuiniger exemplaren vaak al snel rendabel is. Net als bij een woning is er snel winst te boeken. Het is geweldig om te zien dat energie besparen en investeren in duurzaamheid lééft”.

Verdere stap zetten

Zes van de zeven deelnemers hebben besloten extra energiebesparende stappen zetten. Zij hebben ambitieuze investeringsplannen die ruim boven € 10.000 liggen. Als stimulans ontvangen zij van de gemeente een bijdrage van vijftig procent in de duurzaamheids­investeringen, met een maximaal bedrag van 5.000 euro per sportvereniging. Pieter Verhoogt:

“De huidige deelnemers en de gemeente hebben met hun enthousiasme de besparingsbal aan het rollen gebracht. De goede resultaten zullen hopelijk ook andere sportverenigingen inspireren om in duurzaamheidsmaatregelen te investeren en zo energie en geld te besparen. We gaan eerst deze Battle afsluiten en kijken al uit naar de volgende wedstrijden. Met hopelijk weer zulke enthousiaste deelnemers!”

25 aug 2017