1852 Lezing

Alleen door een nieuwe manier van denken, werken en organiseren komen we tot een duurzame wereld. Een omslag in het onderwijs is daarom noodzakelijk, aldus professor Derk Loorbach tijdens de 1852 Lezing die hij op 24 januari 2018 hield in het FOX theater in Hoofddorp. Ook werd hier de Cruquius Penning uitgereikt.


Per dag worden maar liefst 100 miljoen plastic Coca-Colaflessen geproduceerd. En de Chinese internetwinkel Alibaba verkocht op 11 november, een Chinese feestdag, voor 35 miljard euro aan spullen.

“Alleen al het plakband van al die pakjes kan vierhonderd keer de wereld rond.”

Het zijn voorbeelden van wat Derk Loorbach de ‘onvolhoudbaarheid’ van onze manier van leven noemt.

Spoor

Dat we niet eindeloos op dit spoor verder kunnen, weten we volgens Loorbach al tientallen jaren. Toch komt de overgang naar een duurzame samenleving maar moeizaam op gang. Reden daarvoor is volgens hem dat we vast zitten in onze bestaande systemen en routines. Beleid is erop gericht om de huidige systemen beter (of minder slecht) te maken.

“Dat staat een transitie in de weg.”

Van alle tijden

Loorbach is directeur van het Dutch Research Institute For Transitions (DRIFT) en gespecialiseerd in transities, “revolutionaire systeemveranderingen op de lange termijn”. Transities zijn volgens de hoogleraar van alle tijden. Ze ontstaan op het moment dat het oude systeem vastloopt. Transities zijn noodzakelijk, maar ze doen ook pijn en brengen tijdelijk chaos met zich mee.

Collectieve comfortzone

Toch moeten we uit “onze collectieve comfortzone”, stelt Loorbach, en op zoek naar nieuwe manieren van denken, werken en organiseren. Onderwijs speelt daarbij een belangrijke rol, maar moet zelf óók een omslag maken. Loorbach pleit ervoor de transitieopgaven die bij de circulaire economie horen, tot de kern van het onderwijs te maken. Praktijkleren moet voorop staan. Verder moet het onderwijs competenties ontwikkelen zoals verbinden, ondernemen en duiden en het kritisch vermogen stimuleren. Bekijk de film van de lezing van Derk Loorbach. 

Henk Loorbach's Power Point presentatie: 


De 1852 Lezing is een initiatief van de gemeente Haarlemmermeer. Met deze lezing wisselt Haarlemmermeer kennis uit en biedt pioniers op het gebied van de circulaire economie een podium Het is de derde keer dat de 1852 Lezing is gehouden. Spreker in 2017 was Wiebe Draijer, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Rabobank, het jaar daarvoor watergezant Henk Ovink.

Derk Loorbach op het podium

“We moeten uit onze collectieve comfortzone” zegt professor Derk Loorbach. Foto: Jur Engelchor
 

Uitreiking Cruquius Penning

Tijdens de 1852 Lezing wordt ook de Cruquius Penning uitgereikt, een onderscheiding waarmee Haarlemmermeer een pionier op het gebied van de circulaire samenleving in de schijnwerpers zet. De Penning ging in 2018 naar Marc van Rijsselberghe, die succesvol experimenteert met landbouw op zilte grond en zo bijdraagt aan het oplossen van het wereldvoedselprobleem. Dit is de film van de officiële overhandiging door burgemeester Onno Hoes en juryvoorzitter Thomas Rau. 
Bekijk ook de film over het werk van Marc van Rijsselberghe door de jaren heen.

Marc van Rijsselberghe met Cruquius Penning samen met Onno Hoes en jury Thomas Rau.

Marc van Rijsselberghe geflankeerd door burgemeester Onno Hoes en juryvoorzitter Thomas Rau. Foto: Jur Engelchor
 

Openingstoespraak burgemeester Hoes

Aan de 1852 Lezing en de uitreiking van de Cruquius Penning ging een toespraak vooraf van burgemeester Onno Hoes. Uitdagingen zijn voor Haarlemmermeer altijd kansen geweest, stelt de burgemeester. 

“Toen de wereld overzichtelijk was met schone lucht, schoon water en een natuurlijk geëvolueerd landschap, hoefde een woord als duurzaamheid niet in het vocabulaire voor te komen. Vandaag de dag echter zijn het gebruik van lucht, bodem en water vele factoren intensiever dan destijds. De geschiedenis van onze polder en de grote aandacht voor duurzame ontwikkelingen weerspiegelt dus precies die omslag en daarom zijn we vandaag hier.”

Bekijk hier de film van de openingstoespraak.

1852: uit water gewonnen

Ruim 160 jaar geleden werd Haarlemmermeer uit water gewonnen. Dankzij de visie en daadkracht van ondernemende pioniers werd Haarlemmermeer in 1852 drooggelegd. Het Cruquius gemaal is nog altijd het tastbare symbool van de wijze waarop innovatieve voortrekkers van water nieuw land wisten te maken. Deze pioniersgeest is onlosmakelijk verbonden met Haarlemmermeer.


Wat is de Cruquius Penning?

De gemeente Haarlemmermeer zet met de Cruquius Penning pioniers voor de circulaire samenleving in de schijnwerper. De penning is vernoemd naar Nicolaas Kruik, landmeter van beroep. Hij maakte tijdens de 18de eeuw plannen voor drooglegging van het Haarlemmermeer en wijzigde zijn naam in Nicolaus Cruquius. De jury bestaat uit de leden van het Comité van Aanbeveling van de 1852 Lezing.


1852 Lezing en de Cruquius Penning

De 1852 Lezing en de Cruquius Penning zijn een initiatief van gemeente Haarlemmermeer. Het Comité van Aanbeveling van de 1852 Lezing bestaat in 2018 uit:

  • Thomas Rau, Architect en directeur Architectenbureau Rau (juryvoorzitter)
  • André van den Berg, Executive Vice President & Chief Operations Officer Schiphol Group
  • Jack van der Hoek, Gedeputeerde Duurzaamheid & Energie, provincie Noord-Holland
  • Pallas Agterberg, Directeur Strategie Alliander / winnaar Cruquius Penning 2016
  • Maurits Groen, Directeur MGMC Consultancy
  • Onno Dwars, Commercieel directeur Ballast Nedam Development / winnaar Cruquius Penning 2017
  • John Nederstigt, wethouder duurzame economische ontwikkeling Haarlemmermeer
Bekijk de film waarin presentator Rudolf Hemmen in gesprek gaat met de leden van het Comité van Aanbeveling en professor Derk Loorbach.

Keynote sprekers eerdere edities 1852 Lezing

2016: 1ste editie

Presentatie (film) Nederland Waterland, Polderland de visie van Henk Ovink, eerste watergezant Nederlandse Regering.

2017: 2de editie

Presentatie (film) Samenwerken in de transitie naar een circulaire economie: de visie van Wiebe Draijer, voorzitter Raad van Bestuur Rabobank.


Ontvangers Cruquius Penning

Pallas Agterberg (directeur Strategie Alliander), winnaar 2016 (1ste editie).

Bekijk de korte film over de argumentatie van de jury.
Bekijk de korte film over de uitreiking.

Onno Dwars (commercieel directeur Ballast Nedam Development), winnaar 2017 (2de editie).

Bekijk de korte film over de argumentatie van de jury.
Bekijk de korte film over de uitreiking.

x


Watergezant Henk Ovink tijdens de eerste 1852 Lezing in 2016. Foto: Jur Engelchor


Wiebe Draijer

Wiebe Draijer, voorzitter Raad van Bestuur Rabobank, keynote spreker tijdens de 1852 lezing in 2017. Foto: Jur Engelchor