Geschiedenis Haarlemmermeer

het stoomgemaal in Halfweg
22 juli 2021

Stoomgemaal in Halfweg

Het stoomgemaal in Halfweg was in 2020 door de Haarlemmermeerse Erfgoedcommissie geselecteerd als kanshebber voor de titel Monument van het jaar. En terecht, want de titel ging dat jaar ook naar dit stoomgemaal. Het thema van de verkiezingen van dat jaar was ‘leermonument’.
De landbouwschool in Hoofddorp
21 juli 2021

Voormalige landbouwschool in Hoofddorp

Het gebouw van de voormalige landbouwschool staat al sinds 1921 aan de Julianalaan in Hoofddorp en was een van de drie kanshebbers voor de titel Haarlemmermeers Monument van het jaar 2020, geselecteerd door de Haarlemmermeerse Erfgoedcommissie.
Margaretha's Hoeve in Nieuw-Vennep
21 juli 2021

Margaretha’s Hoeve in Nieuw Vennep

Margaretha’s Hoeve is een schitterende, pas gerenoveerde boerderij uit 1880 in Nieuw-Vennep en was een van de drie kanshebbers op de titel Haarlemmermeers Monument van het jaar 2020, geselecteerd door de Haarlemmermeerse Erfgoedcommissie.
Cor Gehrels is bezig met zijn zendapparatuur op zolder in Eindhoven
4 mei 2021

Haarlemmermeers tintje aan Radio Herrijzend Nederland

Over de oorlog in Haarlemmermeer is al veel bekend. Toch duiken er soms pareltjes van verhalen op met een Haarlemmermeers tintje. Het verhaal van de man die de zender van Radio Herrijzend Nederland in Eindhoven bouwde is er zo een. Wie was deze Cor Gehrels? En wat was zijn link met Haarlemmermeer?
Demonstratie in 1938 in Haarlemmermeer voor het behoud van Schiphol. Foto: Noord-Hollands Archief
25 maart 2021

Schiphol's (bijna) verhuizingen

De vraag ‘Waar ligt Schiphol, de centrale luchthaven van Nederland?’ zullen de meeste mensen direct beantwoorden. Honderd jaar geleden was dat antwoord niet zo simpel. Een vlucht langs de plekken waar vliegtuigen vanuit de hele wereld in Nederland hadden kunnen landen als het anders was gelopen.
De achter achterkleinzoon van J.P. Heije en zijn vrouw, Will Hubertus en Gesine Daniels
4 maart 2021

De weldoener van Abbenes: Jan Pieter Heije

Al 160 jaar bestaat het Sinterklaasliedje ‘Zie de maan schijnt door de bomen’. Net als het overwinningslied ‘Hij heeft gewonnen, de Zilvervloot’ dat nog vaak bij sportwedstrijden wordt gezongen voor het winnende team. Wie die liedjes heeft geschreven, is bij veel mensen niet bekend.
Geschiedenis Schiphol - 4 loodsen
4 februari 2021

Wie bedacht de naam ‘Schiphol’

Schiphol zag er in 1916, toen de luchthaven werd gebouwd, totaal anders uit dan nu. Dat weet iedereen. De plek waar het eerste vliegtuig landde, was niet meer dan een weiland. Maar waar lag het precies? En bestaat er een link met de herkomst van de naam Schiphol?
Stephen Willem de Clercq met zijn kinderen in boomgaard
3 december 2020

Vijf generaties doorleven 'de Olmenhorst'

Van verre weten mensen landgoed de Olmenhorst in Lisserbroek te vinden. Zeker in het najaar als manden vol appels en peren worden geplukt. De plek hééft iets. Wat precies is ongrijpbaar.
De graven van de crew van een Engelse bommenwerper
26 november 2020

Oudste algemene begraafplaats Haarlemmermeer was tijd ver vooruit

De eerste doden van Haarlemmermeer werden niet begraven in de poldergrond. Ze werden naar begraafplaatsen in Haarlem, Amsterdam of hun geboortegrond elders in Nederland gebracht. Pas vijf jaar na de drooglegging, op 30 november 1857, werd de eerste algemene begraafplaats van Haarlemmermeer geopend.
Het pontje op de Ringvaart, foto Danny de  Casembroot
30 juli 2020

Generaties hebben leren zwemmen naast de pont van ome Piet

Hemelsbreed legt het fiets- en voetgangerspontje ‘Ome Piet’ zo’n 40 meter af over de Ringvaart. Van de Nieuwemeerdijk ter hoogte van nummer 337 naar het Amsterdamse Bos aan de overzijde, op een steenworp afstand van de pannenkoekenboerderij. Het pontje kent een lange geschiedenis.