Geschiedenis Haarlemmermeer

Een drietal mensen verplaatsen de 100 jaar oude lindeboom naar het dorpshart van Vijfhuizen
26 augustus 2021

De naam is niet Vijfhuizenbaan, maar… Polderbaan

De Aalsmeerbaan, de Kaagbaan, de Buitenveldertbaan en de Zwanenburgbaan. Vier start- en landingsbanen van Schiphol die de plaatsnamen dragen van gebieden waar vliegtuigen overheen vliegen.
Vooraanzicht van de boerderij de Kleine-Vennep
23 augustus 2021

Wordt boerderij Kleine Vennep monument van het jaar 2021?

Boerderij Kleine Vennep is één van de kanshebbers voor de titel Haarlemmermeers Monument van het jaar 2021. Net als voorgaande jaren heeft de Haarlemmermeerse Erfgoedcommissie drie monumenten genomineerd die aansluiten bij het thema van Open Monumentendag.
Het gemeenlandshuis met de kenmerkende zolder gezien vanaf de buitenkant
18 augustus 2021

Wordt het Gemeenlandshuis monument van het jaar 2021?

Het Gemeenlandshuis in Spaarndam is één van de kanshebbers voor de titel Haarlemmermeers Monument van het jaar 2021. Net als voorgaande jaren heeft de Haarlemmermeerse Erfgoedcommissie drie monumenten genomineerd die aansluiten bij het thema van Open Monumentendag.
Oranje Nassau school
11 augustus 2021

Wordt Oranje Nassau School hét monument van het jaar 2021?

De Oranje Nassau School in Badhoevedorp is één van de kanshebbers voor de titel Haarlemmermeers Monument van het jaar 2021. Net als voorgaande jaren heeft de Haarlemmermeerse Erfgoedcommissie drie monumenten genomineerd die aansluiten bij het thema van Open Monumentendag.
het stoomgemaal in Halfweg
22 juli 2021

Stoomgemaal in Halfweg

Het stoomgemaal in Halfweg was in 2020 door de Haarlemmermeerse Erfgoedcommissie geselecteerd als kanshebber voor de titel Monument van het jaar. En terecht, want de titel ging dat jaar ook naar dit stoomgemaal. Het thema van de verkiezingen van dat jaar was ‘leermonument’.
De landbouwschool in Hoofddorp
21 juli 2021

Voormalige landbouwschool in Hoofddorp

Het gebouw van de voormalige landbouwschool staat al sinds 1921 aan de Julianalaan in Hoofddorp en was een van de drie kanshebbers voor de titel Haarlemmermeers Monument van het jaar 2020, geselecteerd door de Haarlemmermeerse Erfgoedcommissie.
Margaretha's Hoeve in Nieuw-Vennep
21 juli 2021

Margaretha’s Hoeve in Nieuw Vennep

Margaretha’s Hoeve is een schitterende, pas gerenoveerde boerderij uit 1880 in Nieuw-Vennep en was een van de drie kanshebbers op de titel Haarlemmermeers Monument van het jaar 2020, geselecteerd door de Haarlemmermeerse Erfgoedcommissie.
Cor Gehrels is bezig met zijn zendapparatuur op zolder in Eindhoven
4 mei 2021

Haarlemmermeers tintje aan Radio Herrijzend Nederland

Over de oorlog in Haarlemmermeer is al veel bekend. Toch duiken er soms pareltjes van verhalen op met een Haarlemmermeers tintje. Het verhaal van de man die de zender van Radio Herrijzend Nederland in Eindhoven bouwde is er zo een. Wie was deze Cor Gehrels? En wat was zijn link met Haarlemmermeer?
Demonstratie in 1938 in Haarlemmermeer voor het behoud van Schiphol. Foto: Noord-Hollands Archief
25 maart 2021

Schiphol's (bijna) verhuizingen

De vraag ‘Waar ligt Schiphol, de centrale luchthaven van Nederland?’ zullen de meeste mensen direct beantwoorden. Honderd jaar geleden was dat antwoord niet zo simpel. Een vlucht langs de plekken waar vliegtuigen vanuit de hele wereld in Nederland hadden kunnen landen als het anders was gelopen.
De achter achterkleinzoon van J.P. Heije en zijn vrouw, Will Hubertus en Gesine Daniels
4 maart 2021

De weldoener van Abbenes: Jan Pieter Heije

Al 160 jaar bestaat het Sinterklaasliedje ‘Zie de maan schijnt door de bomen’. Net als het overwinningslied ‘Hij heeft gewonnen, de Zilvervloot’ dat nog vaak bij sportwedstrijden wordt gezongen voor het winnende team. Wie die liedjes heeft geschreven, is bij veel mensen niet bekend.