Geschiedenis Haarlemmermeer

Boerderij Den Burgh
1 augustus 2022

Restaurant Den Burgh, de enige langgevelboerderij

Het is een van de eerste boerderijen die na de drooglegging van het Haarlemmermeer is gerealiseerd. De eerste Zeeuwse langhuis of langgevelboerderij in onze gemeente. Wat begon als een boerderij voor akkerbouw is nu een restaurant.
Fort van Hoofddorp
25 juli 2022

De twee verhalen van Fort van Hoofddorp

Het verhaal van Fort van Hoofddorp is het verhaal van een militair bouwwerk uit het begin van de vorige eeuw, onderdeel van de Stelling van Amsterdam.
Het raadhuis aan het Raadhuisplein
10 mei 2022

Na 42 jaar afscheid van raadhuis

De gemeente is verhuisd naar twee tijdelijke locaties. Op de plek aan het Raadhuisplein waar september 1977 de eerste paal in de grond werd geslagen, komt straks het nieuwe gemeentehuis. In vogelvlucht de geschiedenis van het raadhuis, dat binnenkort wordt gesloopt.
Walter Blazer
11 november 2021

‘Onze geschiedenis bevindt zich deels in de bodem’

De meest spectaculaire vondst in Haarlemmermeer was in 1920, toen een boer uit Abbenes ruim 12 duizend Romeinse munten in zijn land aantrof. Afgezien van deze klapper zijn er in de polder niet zoveel archeologische vondsten gedaan.
Een drietal mensen verplaatsen de 100 jaar oude lindeboom naar het dorpshart van Vijfhuizen
26 augustus 2021

De naam is niet Vijfhuizenbaan, maar… Polderbaan

De Aalsmeerbaan, de Kaagbaan, de Buitenveldertbaan en de Zwanenburgbaan. Vier start- en landingsbanen van Schiphol die de plaatsnamen dragen van gebieden waar vliegtuigen overheen vliegen.
Vooraanzicht van de boerderij de Kleine-Vennep
23 augustus 2021

Wordt boerderij Kleine Vennep monument van het jaar 2021?

Boerderij Kleine Vennep is één van de kanshebbers voor de titel Haarlemmermeers Monument van het jaar 2021. Net als voorgaande jaren heeft de Haarlemmermeerse Erfgoedcommissie drie monumenten genomineerd die aansluiten bij het thema van Open Monumentendag.
Het gemeenlandshuis met de kenmerkende zolder gezien vanaf de buitenkant
18 augustus 2021

Wordt het Gemeenlandshuis monument van het jaar 2021?

Het Gemeenlandshuis in Spaarndam is één van de kanshebbers voor de titel Haarlemmermeers Monument van het jaar 2021. Net als voorgaande jaren heeft de Haarlemmermeerse Erfgoedcommissie drie monumenten genomineerd die aansluiten bij het thema van Open Monumentendag.
het stoomgemaal in Halfweg
22 juli 2021

Stoomgemaal in Halfweg

Het stoomgemaal in Halfweg was in 2020 door de Haarlemmermeerse Erfgoedcommissie geselecteerd als kanshebber voor de titel Monument van het jaar. En terecht, want de titel ging dat jaar ook naar dit stoomgemaal. Het thema van de verkiezingen van dat jaar was ‘leermonument’.
De landbouwschool in Hoofddorp
21 juli 2021

Voormalige landbouwschool in Hoofddorp

Het gebouw van de voormalige landbouwschool staat al sinds 1921 aan de Julianalaan in Hoofddorp en was een van de drie kanshebbers voor de titel Haarlemmermeers Monument van het jaar 2020, geselecteerd door de Haarlemmermeerse Erfgoedcommissie.
Margaretha's Hoeve in Nieuw-Vennep
21 juli 2021

Margaretha’s Hoeve in Nieuw Vennep

Margaretha’s Hoeve is een schitterende, pas gerenoveerde boerderij uit 1880 in Nieuw-Vennep en was een van de drie kanshebbers op de titel Haarlemmermeers Monument van het jaar 2020, geselecteerd door de Haarlemmermeerse Erfgoedcommissie.