Merel eerste kinderburgemeester Haarlemmermeer

Publicatiedatum:
woensdag 05-04-2017
Haarlemmermeer had woensdag 5 april de eerste kinderraad. De kinderraad mocht 5000 euro besteden. Ook koos de kinderraad een heuse kinderburgemeester.
De leerlingen waren voor de eerste Kinderraad aan de slag gegaan met een lesprogramma als voorbereiding. Ze oefenden hun presentaties, ze debatteerden en maakten een raadsvoorstel over een onderwerp waar zoveel mogelijk kinderen in hun eigen omgeving profijt van hebben. Woensdag 5 april was het zover en maakten de leerlingen hun debuut in de raadzaal. Ze werden bijgestaan door echte raadsleden en oud-raadsleden. De kinderen van de Antoniusschool beten het spits af: zij presenteerden een voorstel voor het kopen van bakfietsen gevuld met speelgoed. Deze bakfietsen worden dan rondgefietst door de kernen van Haarlemmermeer en kinderen uit die kernen mogen dan spelen met het speelgoed. De Zevensprong bedacht de ‘Flora Fauna Actie’. Ze willen dat er meer natuur in Haarlemmermeer komt. Schoonmaakploegen moeten plastic gaan opruimen en er moeten meer bomen geplant worden. Het onderhoud van de bomen doen de Zevensprong-raadsleden zelf. De Immanuelschool wil in Dorpshuis De Reede in Rijsenhout een gamehal maken, omdat het leuk is om na schooltijd met elkaar te spelen.

Kinderburgemeester

Na de presentaties was het tijd om de allereerste kinderburgemeester van Haarlemmermeer te kiezen. De leerlingen hadden allemaal een pitch voorbereid waarom ze graag kinderburgemeester willen worden. Nova van de Antoniusschool trapte af. Ze kon er helaas niet bij zijn, maar had een filmpje gemaakt met haar pitch. Nova verwoorde het mooi: "Ik wil graag een brug vormen tussen de gemeente en kinderen.”

Burgemeester Weterings met kinderburgemeester Merel. Foto: Jur Engelchor.

De Zevensprong had maar liefst zeven kandidaten voor de titel, waarbij Mandy graag kinderburgemeester wilde worden omdat ze dan ‘meer aandacht kan besteden aan dyslexie’. Asjer van de Immanuelschool gaf als reden dat hij het wel cool vond om iets met de burgemeester samen te doen. De (oud)-raadsleden gingen in beraad en kozen Merel van de Zevensprong als allereerste kinderburgemeester. Merel is erg creatief en ‘wist er al best veel van’. Op school was ze al eens gekozen voor de leerlingenraad. Uit handen van de burgemeester kreeg ze de speciaal voor deze gelegenheid ontworpen kinder-ambtsketen met de iconen van Haarlemmermeer uitgereikt. Merel zal de ambtsketen dragen bij speciale gelegenheden en hij wordt bewaard op het gemeentehuis.

Flora en Fauna Actie

Na een rondleiding door het raadhuis volgde het debat over de voorstellen. Frédérique van de Immanuelschool vond het debat heel leuk: “Lekker discussiëren en ik vind het leuk om mensen tegen te spreken.” De leerlingen die niet deelnamen aan het debat kregen een andere taak, zo was er een filmploeg en waren er fotografen. En er zaten journalisten in de dop naast de échte journalisten in de zaal. Tim van De Zevensprong zag dat journalist zijn wel zitten: "Ik hoef niks te doen, behalve luisteren en opschrijven".

De eerste officiële taak van Merel was de bekendmaking welk voorstel heeft gewonnen. De leerlingen zorgden voor flink wat tromgeroffel op het tafelblad om de spanning nog even op te voeren. En de winnaar is: De Zevensprong! Hun ‘Flora en Fauna Actie’ wordt, wel in aangepaste vorm, binnenkort uitgevoerd.