.

Haarlemmermeer: Op Weg Naar Het Lagerhuis

Raadhuis is de plaats van de Noord Hollandse voorrondes van het tv programma

Op woensdag 26 februari en vrijdag 13 maart is Haarlemmermeer gastheer/-vrouw van de Noord Hollandse voorrondes van het BNNVara programma Op Weg Naar Het Lagerhuis. Per voorronde doen twaalf scholen uit de hele provincie mee, van Alkmaar tot Hilversum. Het Haarlemmermeer Lyceum verdedigt de eer van onze gemeente. Op 26 februari opent wethouder Jurgen Nobel de dag en op vrijdag 13 maart opent burgemeester Marianne Schuurmans. In totaal doen ongeveer 200 mensen mee: scholieren, docenten en juryleden (vaak lokale politici en professionele debaters). De winnaars gaan door naar de tv finale, die dit jaar op 5 mei wordt uitgezonden.

De provinciale voorrondes van Op Weg Naar Het Lagerhuis vinden altijd plaats in de diverse Provinciehuizen. Uitzondering is Noord Holland, waar Haarlemmermeer ruimte bood, toen het provinciehuis van Noord Holland niet beschikbaar was. Het Debatbureau, een van de organisatoren van het programma, is vast medewerker van het jaarlijkse Haarlemmermeers Scholieren Debattoernooi dat de gemeenteraad organiseert voor middelbare scholen van Haarlemmermeer.

Op Weg Naar Het Lagerhuis is de grootste debatcompetitie voor scholieren in Nederland. Middelbare scholieren uit heel Nederland strijden om de titel Beste Debatschool van Nederland. Stellingen dit jaar zijn:

Stelling 1: Er moet een quotum komen voor meer vrouwelijke bestuurders: wethouders, gedeputeerden, burgemeesters of commissarissen van de Koning.

Stelling 2: Verkeersvoorlichting aan scholieren leidt tot veiliger gedrag in het verkeer.

Stelling 3: De provincie moet soepeler zijn in het toestaan van woningbouw in landelijk gebieden en de natuur rondom steden en dorpen.

26 feb 2020