Gemeenteraden unaniem akkoord met herindelingsadvies

Publicatiedatum:
vrijdag 14-04-2017
De gemeenteraden vergaderden beide in het raadhuis in Hoofddorp, maar wel in aparte ruimten. Hun besluiten zijn gelijkluidend: beide gemeentebesturen houden vast aan het herindelingsontwerp tot samenvoeging van de twee gemeenten.

Samenvoeging

Op 13 december vorig jaar stelden de twee gemeenteraden het herindelingsontwerp unaniem vast. Dat herindelingsontwerp is het resultaat van de keuze van beide gemeenten om te fuseren. Door samen te gaan met Haarlemmermeer kan Haarlemmerliede en Spaarnwoude de dienstverlening voor haar inwoners op peil en betaalbaar houden en verbeteren. Bovendien ontstaat er een grote gemeente met meer bestuurskracht en een sterkere positie in de regio. Dat is gunstig voor inwoners en ondernemers van beide gemeenten.

Herindelingswet

Het herindelingsadvies wordt nu samen met alle zienswijzen en de reactienota naar de provincie Noord-Holland gestuurd. Gedeputeerde Staten voegen hun visie erbij en uiteindelijk is het aan de minister van Binnenlandse Zaken en de Tweede en Eerste Kamer om de Herindelingswet te maken en goed te keuren. In november 2018, een half jaar later dan in de rest van Nederland, zijn er gemeenteraadsverkiezingen in beide gemeenten voor een gezamenlijke gemeenteraad. De nieuwe gemeente Haarlemmermeer is dan per 1 januari 2019 een feit.

Meer over de samenvoeging op de gezamenlijke website www.haarlemmerliede-haarlemmermeer.nl.
De raden van Haarlemmerliede Spaarnwoude en Haarlemmermeer in de Raadzaal van Haarlemmermeer