.

Kinderraad

De Kinderraad is er om kinderen op een speelse manier kennis te laten maken met de gemeente en politiek. Ze ervaren hoe de democratie werkt, hoe het gemeentebestuur in elkaar zit en hoe je een voorstel maakt. De Kinderraad van 2018 is op 11 april. Hier kun je zien wat de Kinderraad is.

Hoe werkt het?

Elk jaar nodigt de gemeenteraad een aantal scholen in Haarlemmermeer uit om mee te doen met de Kinderraad. De deelnemende scholen krijgen het lesprogramma, waarin de kinderen leren over de lokale democratie, en waarmee ze hun eigen voorstel kunnen bedenken voor kinderen van Haarlemmermeer. Elke school stuurt aan het einde van het programma een delegatie kinderen naar de Dag van de Kinderraad. Samen zijn die delegaties dan voor die dag de Kinderraad van Haarlemmermeer. Elke school presenteert zijn voorstel aan de Kinderraad. Na de presentaties kiest de Kinderraad het beste voorstel. De gemeente voert daarna het door de Kinderraad gekozen voorstel uit. Tijdens de Dag van de Kinderraad mogen de kinderen ook andere ideeën en suggesties meegeven aan de gemeenteraad. 

Kinderburgemeester

Behalve het favoriete voorstel wordt tijdens de Dag van de Kinderraad ook de kinderburgemeester gekozen. De kinderburgemeester is een heel jaar lang de ambassadeur van alle kinderen in Haarlemmermeer. De kinderburgemeester maakt kennis met de grote burgemeester en beide burgemeesters gaan samen op pad. De Kinderraad is in 2016 ingesteld door de gemeenteraad met een verordening (dat is een wet van de gemeente).