Gebruik oude raadhuis Halfweg

In september 2018 is ernstige schade ontstaan aan het rechter kantoorgedeelte van het raadhuis in Halfweg. Dat is het deel met de balies van burgerzaken. Op 22 juli 2019 is het raadhuis weer toegankelijk voor publiek.

Vanaf december 2018 kunnen delen van het gebouw weer gebruikt worden. De politiepost Halfweg is vanaf 11 december te vinden in het raadhuis. Ook kan het raadhuis weer gebruikt worden als werkplek en om te vergaderen. De balies van burgerzaken gaan 22 juli 2019 weer open. Trouwen is voorlopig nog niet mogelijk in het oude raadhuis in Halfweg omdat er de komende tijd nog verbouwingen zijn.

Onderzoek

Bouwtechnisch onderzoek heeft aangetoond dat het rechter kantoordeel zo ernstig is beschadigd dat het te gevaarlijk is om dit deel van het gebouw te betreden. Dat blijft daarom gesloten. Uit het onderzoek is ook gebleken dat het oude raadhuis niet is beschadigd. Het oude deel en het linker kantoordeel zijn weer in gebruik genomen. Daarvoor moesten gas, elektriciteit, water en internet opnieuw worden aangelegd of aangesloten. De aansluitingen voor deze nutsvoorzieningen zaten in het deel van het pand dat is beschadigd en niet betreden mag worden. Dat geldt ook voor de serverruimte en de ketelruimte.

Rijbewijs of paspoort ophalen of aanvragen?

De balies van burgerzaken in het oude raadhuis van Halfweg kunnen in juli 2019 weer in gebruik genomen worden. Het servicecentrum-Noord is dan op deze plek weer helemaal in bedrijf. Inwoners van het noorden van de gemeente kunnen voor het aanvragen en ophalen van een paspoort of rijbewijs en andere burgerzaken terecht in het raadhuis in Hoofddorp en bij de balies van de gemeente op Schiphol en in Nieuw-Vennep.

Werken en vergaderen in het oude raadhuis

Sinds december 2018 kan er weer vergaderd worden in het oude deel van het raadhuis. Ook zijn er ook werkplekken voor medewerkers van de gemeente.

Brugwachter en politie

De brugwachter en de politie hebben in december 2018 hun intrek genomen in het oostelijk kantoordeel (het linker kantoordeel). De politiepost Halfweg in de Julianalaan bestaat niet meer. De brugwachter is overigens ook afhankelijk van de beveiligde glasvezelverbinding. Tot die is gerealiseerd, bedient hij de bruggen dus handmatig. 


Veelgestelde vragen

  • Waarom is het raadhuis in Halfweg gesloten?

Op dinsdag 18 september 2018 bleek dat er ernstige schade is ontstaan aan het kantoorgedeelte aan de westzijde van het raadhuis in Halfweg. Dat is het deel waar onder meer de balies van burgerzaken zijn gevestigd. De fundering van dit kantoordeel is beschadigd en het kantoordeel is gaan verschuiven. Daarom is woensdag 19 september 2018 besloten om het raadhuis tot nader order te sluiten. 

  • Hoe zit het met het oude deel van het raadhuis?

Het oude, monumentale deel van het raadhuis is niet beschadigd. Sinds december 2018 is het weer in gebruik als werk- en vergaderlocatie. 

  • Hoe lang is het raadhuis buiten gebruik?

Sinds december 2018 is het oude raadhuis weer in gebruik als werkplek en voor vergaderingen. Ook hebben de politie en de brugwachter hun intrek genomen in het linkerkantoordeel. Het raadhuis is nog niet geschikt voor huwelijksvoltrekkingen omdat nog werkzaamheden aan het gebouw plaatsvinden. Het rechterkantoordeel is zwaar beschadigd en kan voorlopig niet gebruikt worden. De balies van burgerzaken (Servicecentrum-Noord) zijn vanaf juli 2019 open op een andere plek in het oude raadhuis.

  • Wanneer kunnen inwoners voor burgerzaken terecht in het raadhuis?

​De balies van burgerzaken voor inwoners van de voormalige gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude en andere inwoners van het noorden van Haarlemmermeer (Servicecentrum-Noord) gaan in juli 2019 open op een andere plek in het gebouw. De oude balies zijn gevestigd in het deel van het pand dat ernstig is beschadigd. De balies van burgerzaken krijgen een andere plek in het raadhuis. Inwoners kunnen daar naar verwachting in de loop van het eerste kwartaal terecht.

  • Wordt het pand nu gesloopt?

Daar is nu geen sprake van. Het oude deel van het raadhuis en het linkerkantoordeel zijn weer in gebruik genomen. Het rechterkantoordeel is nog steeds afgesloten. Dat blijft voorlopig ook zo. Het is vanwege de verzakking gevaarlijk om de ruimte te gebruiken. De gemeente kan nog geen besluit nemen over renovatie of sloop van dit deel van het gebouw. De reden daarvoor is dat het onderzoek naar de oorzaak van de schade nog loopt en het nog niet duidelijk is wie aansprakelijk is voor de schade. Met renovatie of herbouw kan bewijsmateriaal daarvoor vernietigd worden.

  • Kunnen er trouwerijen plaatsvinden in het oude raadhuis?

Op dit moment kunnen er geen huwelijken worden gesloten in het raadhuis in Halfweg. Omdat er nog werkzaamheden plaatsvinden, is het oude raadhuis nog niet geschikt als trouwlocatie.

  • ​Waarom is het politiesteunpunt verhuisd naar het oude raadhuis?

Het politie steunpunt Halfweg is sinds 11 december te vinden in het raadhuis. Door een politiesteunpunt in het raadhuis te vestigen, blijft de politie zichtbaar aanwezig voor inwoners. Steunpunt Halfweg heeft geen algemene publieksfunctie. Inwoners kunnen nu volgens afspraak voor politiezaken in het raadhuis terecht. Het politiesteunpunt is een uitbreiding van de overheidsdienstverlening. Bovendien is er sneller persoonlijk contact mogelijk tussen politiepersoneel, gemeente en netwerkpartners.

  • Wat is de oorzaak van de schade?

Onderzoek naar de oorzaak van de schade loopt nog. De fundering is beschadigd doordat de grond rond het raadhuis is verzakt. De oorzaak daarvan zijn overigens geen werkzaamheden van de gemeente of aan het raadhuis.