Gebruik oude raadhuis Halfweg

In september 2018 is ernstige schade ontstaan aan het rechter kantoorgedeelte van het oude raadhuis in Halfweg. In dit deel stonden de balies van burgerzaken. Sinds 22 juli 2019 is Servicecentrum-Noord, met de balies van burgerzaken, weer open in het oude raadhuis.

Sinds december 2018 kunnen delen van het gebouw weer gebruikt worden. Het raadhuis wordt weer gebruikt als werkplek en om te vergaderen. Ook is de politiepost Halfweg hier gevestigd. Servicecentrum-Noord, inclusief de balies van burgerzaken, is sinds 22 juli 2019 weer open. Deze zijn bereikbaar via de ingang aan de linkerkant van het gebouw. Voorheen zaten de balies in het kantoorgedeelte rechts. Trouwen in het oude raadhuis in Halfweg is voorlopig nog niet mogelijk, omdat er de komende tijd verbouwingen zijn.

Onderzoek

Bouwtechnisch onderzoek laat zien dat het rechter kantoordeel achter het oude raadhuis zeer ernstig is beschadigd en niet betreden mag worden. Dat blijft daarom gesloten.

In het oude deel van het raadhuis en in het linker kantoordeel zijn gas, elektriciteit, water en internet opnieuw worden aangelegd of aangesloten. De aansluitingen voor deze nutsvoorzieningen zaten in het deel van het pand dat is beschadigd en niet betreden mag worden. Dat geldt ook voor de serverruimte en de ketelruimte. Het oude deel van het raadhuis en het link kantoordeel zijn weer in gebruik genomen.

Rijbewijs of paspoort ophalen of aanvragen

Sinds 22 juli 2019 zijn balies van burgerzaken in het oude raadhuis van Halfweg weer open. Servicecentrum-Noord is op deze plek weer helemaal in bedrijf. De balies zijn nugevestigd in het linker kantoorgedeelte. Voorheen zaten ze rechts.

Werken en vergaderen in het oude raadhuis

Sinds december 2018 kan er weer vergaderd worden in het oude deel van het raadhuis. Ook zijn er ook werkplekken voor medewerkers van de gemeente Haarlemmermeer.

Politie en brugwachter

De politie en de brugwachter hebben in december 2018 hun intrek genomen in het oostelijk kantoordeel (het linker kantoordeel). De politiepost Halfweg in de Julianalaan bestaat niet meer. De brugwachter is afhankelijk van de beveiligde glasvezelverbinding. Tot die is gerealiseerd, bedient hij de bruggen handmatig. 


Veelgestelde vragen

  • Waarom is het raadhuis in Halfweg gesloten?

Op dinsdag 18 september 2018 bleek dat er ernstige schade is ontstaan aan het kantoorgedeelte aan de westzijde van het raadhuis in Halfweg. Dat is het deel waar onder meer de balies van burgerzaken waren gevestigd. De fundering van dit kantoordeel is beschadigd en het kantoordeel is gaan verschuiven. Daarom is woensdag 19 september 2018 besloten om het raadhuis tot nader order te sluiten. 

  • Hoe zit het met het oude deel van het raadhuis?

Het oude, monumentale deel van het raadhuis is niet beschadigd. Sinds december 2018 is het weer in gebruik als werk- en vergaderlocatie. 

  • Vanaf wanneer is het raadhuis weer in gebruik?

Sinds december 2018 is het oude raadhuis weer in gebruik als werkplek en voor vergaderingen. Ook hebben de politie en de brugwachter hun intrek genomen in het linkerkantoordeel. Het raadhuis is nog niet geschikt voor huwelijksvoltrekkingen, omdat nog werkzaamheden aan het gebouw plaatsvinden. Het rechterkantoordeel is zwaar beschadigd en kan voorlopig niet gebruikt worden. De balies van burgerzaken (Servicecentrum-Noord) zijn sinds 22 juli 2019 open op een andere plek in het oude raadhuis.

  • Wanneer kunnen inwoners voor burgerzaken terecht in het raadhuis?

​De balies van burgerzaken voor inwoners van de voormalige gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude en andere inwoners van het noorden van Haarlemmermeer (Servicecentrum-Noord) zijn sinds 22 juli 2019 open op een andere plek in het gebouw. De oude balies waren gevestigd in het deel van het pand dat ernstig is beschadigd.

  • Kunnen er trouwerijen plaatsvinden in het oude raadhuis?

Op dit moment kunnen er geen huwelijken worden gesloten in het raadhuis in Halfweg. Omdat er nog werkzaamheden plaatsvinden, is het oude raadhuis nog niet geschikt als trouwlocatie.

  • Waarom is het politiesteunpunt verhuisd naar het oude raadhuis?

Het politie steunpunt Halfweg is sinds 11 december 2019 te vinden in het raadhuis. Door een politiesteunpunt in het raadhuis te vestigen, blijft de politie zichtbaar aanwezig voor inwoners. Steunpunt Halfweg heeft geen algemene publieksfunctie. Inwoners kunnen volgens afspraak voor politiezaken in het raadhuis terecht. Het politiesteunpunt is een uitbreiding van de overheidsdienstverlening. Bovendien is er sneller persoonlijk contact mogelijk tussen politiepersoneel, gemeente en netwerkpartners.

  • Wordt het pand gesloopt?

Daar is nu geen sprake van. Het oude deel van het raadhuis en het linkerkantoordeel zijn weer in gebruik genomen. Het rechterkantoordeel is nog steeds afgesloten. Dat blijft voorlopig ook zo. Het is vanwege de verzakking gevaarlijk om de ruimte te gebruiken. De gemeente kan nog geen besluit nemen over renovatie of sloop van dit deel van het gebouw. De reden daarvoor is dat het onderzoek naar de oorzaak van de schade nog loopt en het nog niet duidelijk is wie aansprakelijk is voor de schade. Met renovatie of herbouw kan bewijsmateriaal daarvoor vernietigd worden.

  • Wat is de oorzaak van de schade?

Onderzoek naar de oorzaak van de schade loopt nog. De fundering is beschadigd doordat de grond rond het raadhuis is verzakt. De oorzaak daarvan zijn overigens geen werkzaamheden van de gemeente of aan het raadhuis.