Cursus Politiek Actief

12 mei 2021

Op woensdag 7 april start in Haarlemmermeer een cursus Politiek Actief. De cursus van vijf woensdagavonden (van 19.30 tot 22.00 uur) wordt dit keer verzorgd door ProDemos uit Den Haag. In 2018 waren er op twee workshopavonden in totaal bijna vijftig deelnemers. Enkele deelnemers van toen zitten nu in de gemeenteraad! 

De cursus Politiek Actief is bedoeld voor iedereen die meer wil weten over de gemeente en de lokale politiek.  De cursus is ook heel geschikt voor iedereen die interesse heeft om politiek actief te worden, maar nog niet precies weet wat de mogelijkheden zijn. Meedoen is gratis. Vanwege de coronamaatregelen is de cursus online. Zodra dat verantwoord is, zijn de lessen in het raadhuis in Hoofddorp.

Deelnemers aan de cursus krijgen antwoord op vragen als: Wat doet de gemeente? Welke plek heeft de gemeente in het bestuur van Nederland? Hoe werkt de besluitvorming binnen de gemeente? Wat doet een raadslid? Hieronder staat het programma. 

Fysieke beperking

ProDemos doet pilots om ook mensen met een fysieke beperking te betrekken bij de (lokale) politiek. De cursus in Haarlemmermeer is speciaal ook bedoeld voor mensen met een fysieke beperking. Indien nodig worden gebarentolken, vierhanden- en tactiele gebaren tolken gezocht voor mensen met een auditieve en/of visuele beperking. 

Wanneer en hoe laat?

De cursus is op woensdagavond van 19.30 uur tot 22.00. Digitale inloop vanaf 19.15 uur. Cursusavonden zijn: 7, 14, 21 en 28 april en 12 mei. Op 29 april is er gemeenteraadsvergadering (dat is dus een zesde, extra avond). 
Vragen en opmerkingen: griffie@haarlemmermeer.nl
Aanmelden kan tot 30 maart 2021.

Programma

Bijeenkomst 7 april (1)

introductie en kennismaking
Hoe wordt Nederland bestuurd en wat is daarin de plaats van de gemeente?
Verkiezingen / politieke partijen

Bijeenkomst 14 april (2)

de gemeente
Hoe werkt de gemeente? 
De besluitvorming binnen de gemeente
Beïnvloeden van de besluitvorming

Bijeenkomst 21 april (3)

de gemeenteraad
Taken en rollen van de gemeenteraad
De instrumenten van een raadslid
Speeddaten met gemeenteraadsleden

Bijeenkomst 28 april (4)

Training overtuigend debatteren

Bijeenkomst 12 mei (5)

Basiskennis gemeentefinanciën
Scènes uit de echte raadsvergadering 

Bijeenkomst 6 is facultatief 

(Waarschijnlijk digitaal) bijwonen van het Raadsplein van 29 april 

Raadzaal Haarlemmermeer