Wat wordt het monument van het jaar 2019?

Inwoners zijn van harte uitgenodigd om een stem uit te brengen op het gebouw dat volgens hen hét Haarlemmermeerse monument van 2019 moet worden. Thema van de Open Monumentendag dit jaar is ‘Plekken van plezier’. Hierop aansluitend heeft de Erfgoedcommissie drie monumenten genomineerd: het Oude Raadhuis in Hoofddorp, het gemeentehuis in Halfweg en SugarCity, ook in Halfweg.

De genomineerde monumenten zijn inmiddels gebouwen waar mensen heengaan voor plezier, ontspanning of een feestelijke gelegenheid.

Het Oude Raadhuis in Hoofddop

Het Oude Raadhuis in Hoofddorp is gebouwd in 1867 en een Rijksmonument. Tegenwoordig genieten bezoekers hier van voorstellingen, concerten en films én het is een sfeervolle trouwlocatie. (Foto: Kees van der Veer).

Oude gemeentehuis Halfweg

Een andere populaire trouwlocatie is het oude gemeentehuis van de voormalige gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude. Het is een goed bewaard voorbeeld van een overheidsgebouw uit het begin van de 20e eeuw. (Foto: Danny de Casembroot).

SugarCity in Halfweg

De suikerfabriek in Halfweg opende in 1863 maar werd nog tot 1904 stevig verbouwd. Het terrein staat nu bekend als SugarCity en geldt als uniek industrieel erfgoed. Het biedt ruimte aan allerlei evenementen en is decor voor verschillende televisieprogramma’s. Onder andere the Voice of Holland wordt hier opgenomen. Op het terrein komt ook een fashion outlet, een hotel, een jachthaven en diverse horecagelegenheden. (Foto: Jur Engelchor).

Meer weten over de monumenten? Kijk dan op de pagina van CityMarketing.

Stemmen kan tot en met dinsdag 10 september 12.00 uur via het stemformulier. Wethouder Marja Ruigrok (Cultuur) maakt op zaterdag 14 september - het weekend van Open Monumentendag – de winnaar bekend.

29 aug 2019