Tijdens de herfstvakantie weg met het vliegtuig? Let op met valet parking!

De herfstvakantie is in aantocht en veel mensen maken hiervan gebruik om nog even de zon op te zoeken. Wie met het vliegtuig gaat en de auto door een valet parking bedrijf laat parkeren, doet er verstandig aan op een aantal zaken te letten.

Valet tips & tricks

Onderstaand een aantal tips & tricks voor reizigers die overwegen om hun auto door een valet parkingbedrijf te laten parkeren.
Als het kan, maak dan gebruik van een van de vele alternatieven die er zijn voor valet parking zoals bijvoorbeeld het openbaar vervoer. Reizigers kunnen ook vrienden of familie vragen om ze naar Schiphol te brengen. De auto zelf parkeren op lang parkeren en met de shuttle naar de vertrekhal gaan is natuurlijk ook een mogelijkheid.

Let op met valet parking. Foto: Shutterstock

Toch valet parking?

Reizigers die toch overwegen om hun auto door een valet parkingbedrijf te laten parkeren, moeten op het volgende letten.  Allereerst: als het aanbod te goed lijkt om waar te zijn, ís het waarschijnlijk ook te  goed om waar te zijn. Neem in ieder geval de kilometerstand én de stand van de benzinemeter, voordat je de auto inlevert. Een andere tip is om de auto vooraf én bij het ophalen te fotograferen, zodat eventuele nieuwe schade te bewijzen is. Teken niets voor akkoord vóórdat je de auto van binnen én buiten hebt gecontroleerd. Vraag het adres van het parkeerterrein waar de auto geparkeerd wordt.
Controleer vooraf de voorwaarden van het bedrijf. Check of de parkeerplaats afgesloten en bewaakt is. Kijk of er gegarandeerd wordt dat er een maximum aantal kilometers en maximum snelheid met de auto wordt gereden, en hoe wordt dit geregistreerd. En controleer hoe schades of boetes die zijn opgelopen tijdens de parkeerperiode worden afgehandeld. Geef alleen de autosleutel af, nooit huissleutels of andere sleutels. Google vooraf het bedrijf en lees de reviews. En tenslotte: doe altijd aangifte bij de Koninklijke Marechaussee of de politie bij schade of oneigenlijk gebruik van de auto.

Valet parking

Het aantal valet parkingbedrijven op de luchthaven is de afgelopen jaren toegenomen. Niet alle bedrijven bieden dezelfde kwaliteit en klantenservice. Zo worden reizigers regelmatig geconfronteerd met schade, tientallen tot honderden extra kilometers op de teller of parkeer- of snelheidsboetes. Het blijkt bovendien vaak lastig te zijn om schade of boetes vergoed te krijgen. Burgemeester Marianne Schuurmans:

Er zit veel kaf tussen het koren, bedrijven die hun afspraken niet nakomen, die honderden kilometers met de auto’s rijden of ernstige schade aan auto’s veroorzaken, soms zelfs doelbewust. In september verdween zelfs een eigenaar van een valet parkingbedrijf met de noorderzon. Mensen die net terugkomen van vakantie staan zo voor een bijzonder onaangename verrassing. Nu de herfstvakantie weer voor de deur staat, wil ik iedereen nogmaals op het hart drukken om goed op te letten met wie je in zee gaat.

Naast de vele klachten van mensen die hun auto veilig achter dachten te laten, is er ook sprake van parkeeroverlast voor inwoners en bedrijven. Daar komt bij dat door het halen en brengen van de auto’s bij de Vertrekpassage van Schiphol regelmatig chaotische en verkeersonveilige situaties ontstaan. Op deze locatie mag alleen worden gestopt om mensen in of uit te laten stappen, er mag niet geparkeerd worden. De handhavers van de gemeente Haarlemmermeer treden hier daarom streng op tegen verkeersovertredingen zoals parkeren.

16 okt 2019