Stemmen voor mensen met een visuele beperking

Op donderdag 23 maart zijn de verkiezingen voor het Europese Parlement. De laatste jaren wordt er bij de inrichting van stembureaus steeds meer rekening gehouden met mensen met een beperking. En terecht. Het is een recht om zelfstandig en met geheimhouding van je stem te kunnen stemmen. Voor mensen met een visuele beperking is zelfstandig stemmen nog lastig. Sinds de Verkiezingen in maart is het wel mogelijk.

Net als bij de verkiezingen voor Provinciale Staten in maart, kunnen mensen met een visuele beperking op 23 mei tijdens de verkiezingen voor het Europese Parlement zelfstandig stemmen. Dat kan met behulp van een mal en audio-ondersteuning.

Stemformulier met stemmal

Stemmen met een stemmal. Foto: Oogvereniging

Stemmal en soundbox, hoe werkt het?

Voor het stembiljet is een mal ontwikkeld. De kiezer legt de mal met gaatjes over het stembiljart. De soundbox met koptelefoon vertelt de kiezer welke partijen en kandidaten op de lijst staan. Daarbij wordt ook het nummer van de gewenste partij en van de kandidaat genoemd. Op de mal zijn de partijen met voelbare cijfers en in braille aangegeven. De kiezer vindt de juiste kandidaat door onder de gewenste partij de gaatjes te tellen. Met het potlood kan dan het gewenste vakje rood gekleurd worden.

Waarom zelfstandig stemmen?

Vijf ervaringsdeskundigen en minister Bruins geven antwoord op deze vraag in dit filmpje.

Wethouder Marjolein Steffens-van de Water:

Het is heel belangrijk dat zoveel mogelijk mensen  kans hebben om zelfstandig hun stem uit te brengen. Daarom ben ik blij dat Haarlemmermeer meedoet met deze pilot die begonnen is tijdens de Provinciale Statenverkiezingen in maart. Ik hoop dat we bij volgende verkiezingen nog meer stembureaus uit kunnen rusten met dit soort hulpmiddelen.

Stembureau

Er zijn vier stembureaus in Haarlemmermeer waar mensen met een visuele beperking zelfstandig kunnen stemmen:

Raadhuis, Raadhuisplein 1, Hoofddorp

Dorpshuis Badhoevedorp, Snelliuslaan 35, Badhoevedorp

Zalencentrum Het Trefpunt, Hoofdweg 1318, Nieuw-Vennep

Cultureel Centrum De Olm, Olmenlaan 141, Zwanenburg

Andere gemeente?

Mensen die niet in Haarlemmermeer wonen, maar wel in Haarlemmermeer willen stemmen met behulp van de mal en audio-ondersteuning kunnen hiervoor een kiezerspas aanvragen bij de eigen gemeente.

Meer informatie: op www.oogvereniging.nl/stemmen. Of via de Ooglijn: 030 2945444,  ooglijn@oogvereniging.nl.

16 mei 2019