.

Eindelijk weer op pad

Het mag weer! Naar buiten. Winkelen. Lekker een terrasje of een film pakken. Dat kan gelukkig allemaal weer. En dus kan deze wethouder na bijna 1,5 jaar op de zolderkamer sinds een paar maanden eindelijk weer op pad voor gesprekken met inwoners en ondernemers!

Wat deed ik dan zoal? Ik verraste ondernemers die genomineerd waren voor de Noord-Hollandse ondernemersprijs met een bloemetje. Bij vluchtelingenwerk kreeg ik een mooie rondleiding en heerlijke hapjes van de geweldige mensen daar. En ik zat aan de keukentafel bij een aantal inwoners in Haarlemmermeer om te luisteren naar hun schrijnende ervaringen met de kinderopvangtoeslagenaffaire.

Ondernemers
Als wethouder Ondernemerschap stond ik bijna 1,5 jaar te popelen om eindelijk bezoeken aan lokale ondernemers af te mogen leggen. Ik wil ondernemers in alle kernen van Haarlemmermeer bezoeken. Tenslotte zijn zij de economische ruggengraat van Haarlemmermeer en met een grote maatschappelijke en sociale waarde. Bij de lokale slagers, bakkers, scholen of sportcomplexen in onze kernen hoor je wat mensen bezighoudt en wat voor ideeën er leven. Lokale bedrijven staan midden in onze samenleving en ik vind dat je dat als lokale overheid ook te doen. Daarom ga ik de gemeente in op zoek naar wat we samen beter kunnen doen en hoe we Haarlemmermeer nog leefbaarder kunnen maken.

#Kooplokaalhaarlemmermeer
Als samenleving hebben we zelf de sleutel in handen om te zorgen dat onze ondernemers de crisis overleven. Want zorgen dat de lokale voorzieningen in je eigen omgeving bewaard blijft, is feitelijk je eigen welvaart onderhouden. Daarbij helpt het om een campagne te ondersteunen zoals #kooplokaalhaarlemmermeer. Als we in moeilijke tijden, zoals de afgelopen coronaperiode, ons geld zoveel mogelijk binnen onze gemeentegrenzen uitgeven helpen we lokale ondernemers overleven. 

31-kernen tour
Inmiddels ben ik aan mijn 31-kernen tour langs lokale ondernemers begonnen. Ik ga daarin niet alleen informatie ophalen maar wil ook informatie delen en van gedachten wisselen. Ik wil het bijvoorbeeld ook hebben over hoe de arbeidsmarkt zich gaat herstellen en hoe we jongeren en mensen met een beperking of afstand tot de arbeidsmarkt meer zicht op een baan kunnen bieden. Daarnaast zitten veel ondernemers, vooral in de Retail, horeca en techniek, om personeel te springen. Wat kunnen we voor elkaar betekenen om dit vraagstuk op te lossen? 

Zwanenburg
De eerste kern die ik in juni tijdens de 31-kernen tour aandeed was Zwanenburg. Samen met Rob Koster, voorzitter van de lokale ondernemersvereniging, bezocht ik daar Taxi Jappie (grote dank voor het rondrijden!), bakkerij Mama, eetcafé ‘t Zwaantje en Agterberg Vleeswaren. Alle ondernemers die we op deze dag spraken waren flink geraakt door de crisis. Het deed me pijn om te horen over omzetten die met maar liefst 85% gedaald waren en werknemers waar afscheid van genomen moest worden.

Bezoek aan ondernemers in Zwanenburg in juni 

Inspirerend
Alle ondernemers hadden gebruik gemaakt van één of meer steunmaatregelen, maar hadden het hoofd ook, of juist, boven water weten te houden met behulp van hun creativiteit en vindingrijkheid. Het was ontzettend inspirerend om te horen dat Karel van bakkerij Mama, die toeleverancier voor de horeca was, het roer volledig omgooide en een pop-up winkel en marktkraam opende om zijn brood te verkopen. Dat Ronald van ‘t Zwaantje met zijn verkleinde team een afhaalservice begon en Moederdag ontbijtjes rondbracht. En dat de gebroeders Roy van Agterberg B.V., die voorheen aan de HEMA, cruiseschepen en de horeca leverden, een pop-up slagerij vanuit hun pand begonnen omdat er in Zwanenburg geen slagerij meer was. Rond de kerst haalde een groot deel van het dorp hier hun gourmetpakketten af.

Teamspirit
Het was niet alleen mooi om over die creatieve oplossingen te horen maar ook over doe de coronacrisis voor sommigen ook voor nieuwe inzichten en een andere kijk op het leven zorgde. Zo vertelde Karel me dat hij voor de crisis zo’n beetje elke dag van de week werkte om horeca in de omgeving van brood te voorzien. Door de crisis ging hij op zondag en maandag dicht en besefte dat meer tijd voor jezelf en je omgeving kunnen hebben ook enorme waarde heeft. Daarnaast wil hij met de nieuwe winkel en terras van bakkerij Mama meer een buurtfunctie voor het dorp gaan vervullen.

Ronald ontdekte tijdens de crisis de kracht van zijn team. Hij kon gelukkig al zijn fulltime medewerkers houden en samen bedachten een plan om ’t Zwaantje met afhalen en bezorgen te laten overleven. Er heerste vanaf dat moment een gevoel van ‘samen de schouders eronder’. Medewerkers waren meer bereid om andere taken op te pakken en bij te springen voor hun collega’s. Volgens Ronald heeft de wens om samen het bedrijf te redden geleid tot een groot gevoel van saamhorigheid.

Cruquius
De tweede kern op de route van de 31-kernen tour was Cruquius. Ik werd daar vergezeld door Anton van Dijk, voorzitter van BIZ Cruquius, en Ed Heemskerk, voorzitter van de winkeliersvereniging Cruquius Plaza. Samen bezochten we woonwinkel Decokay Mirck waar we koffiedronken met eigenaren Peter en Carla. Zij vertelden ons dat ze een uitgiftepunt voor hun klanten waren gestart nadat ze, vanwege corona, een tijd dicht moesten. Vooral mooi om te horen was dat ze in het begin van de crisis gezorgd hebben voor medische overalls en mondkapjes die ze aan huisartsen in Haarlemmermeer uitdeelden.

Bij La Place vertelde manager Michel Huisman hoe lastig de crisis was geweest. Omdat ze veelvuldig dicht moesten, werd het vaste personeel van de La Place filialen (tot voor kort eigendom van Jumbo) ingezet in verschillende Jumbo filialen. Ook Michel zelf sprong bij in een Jumbo. Wat zowel Michel als Carla en Peter benadrukten was hoe lastig het op dit moment is om aan personeel te komen. La Place is zelf twee dagen in de week dicht vanwege dit personeelstekort! Ik heb ze allemaal verwezen naar ons Regionaal Werkcentrum waar we o.a. ondernemers helpen die personeel zoeken. Ben jij een ondernemer die personeel zoekt of wil je jouw overtallige personeel aan een andere baan helpen? Kijk dan op: https://grootamsterdamwerktdoor.nl/  

Samen met ondernemers in Cruquius in augustus 

Nog 29 kernen te gaan…

Met de zomervakantie achter de rug is het deze week tijd om de 31-kernen tour te vervolgen. Op 26 augustus ben ik in Badhoevedorp en op 8 september in Nieuw-Vennep. Ik heb er enorm veel zin in om al die ondernemers te spreken en hun verhalen te horen. En wie weet kom ik jou ook wel tegen op mijn tour!

Johan Rip

Gepubliceerd op: 
26 aug 2021