.

Een nieuwe wethouder

Mag ik u even voorstellen aan de nieuwe wethouder? Naam: Lars Wiesener Leeftijd: 16 School: Hoofdvaart College

Voordat de persen gaan rollen en de social media ontploffen: Lars is niet de opvolger van scheidend wethouder en partijgenoot Ap Reinders. Daarover gaat mijn blog niet. De communicatie daarover gaat via andere kanalen.

Ik heb het over #BaasVanMorgen, een project van JINC, een organisatie die, zoals ze zelf zegt, samen met bedrijven en andere organisaties strijdt voor een samenleving waarin niet je achtergrond bepaalt wat je toekomst is. Met #BaasvanMorgen krijgen kinderen die dat goed kunnen gebruiken een extra steuntje in de rug. De gemeente Haarlemmermeer is, onder aanvoering van de gemeenteraad en het college, zo’n organisatie die zich daar ook voor inzet. En niet geheel toevallig ben ik als wethouder die over onder meer jeugd, onderwijs en inclusie gaat, aan Lars gekoppeld op donderdag 23 januari in het kader van #BaasvanMorgen. Lars is op die dag een van de 350 kinderen die het bedrijfsleven overnemen, zoals JINC het stoer formuleert. Dat levert aandacht op en waardevolle contacten. En een leuke en inspirerende dag voor Lars. En voor mij.

Ik ken Lars al een beetje. Ik heb hem in het voorjaar van 2019 ontmoet tijdens mijn Scholentour. Toen ik op bezoek was bij het Hoofdvaart College heb ik gesproken met de leerlingenraad. En daar zit Lars in. Ik dacht toen al: da’s een heel goeie voor de leerlingenraad! U kent mij intussen als de wethouder die alles op alles zet om de jeugd een stem te geven. En met zo’n jongen als Lars is dat al aardig gelukt. Lars gaat donderdag 23 januari ondervinden dat, ook al heb je de touwtjes in handen, je over jezelf niet altíj́d zo gek veel te vertellen hebt. Dat begint al met de agenda voor die dag. Die ligt namelijk al weken vast. Net als Lars’ schoolagenda, denk ik. Ik wil mijn ambtenaren niet één op één met zijn leraren vergelijken maar raakvlakken zijn er wel: ze kunnen kwelgeesten zijn. Maar het wordt wel een leuke en spannende dag. Op het programma staan onder meer een bezoek aan dorpshuis De Meerkoet in het kader van mijn Dorpentocht. We gaan met de taxi trouwens. Lars is er ook bij als we een belangrijk overleg hebben over het lerarentekort. Als hij daar zelf ideeën over heeft, horen we die graag. Uiteraard krijgt hij een kennismakingsgesprek met mijn team, andere ambtenaren én een lunch. Zijn broodtrommel kan die donderdag thuis blijven.

De middag staat in het teken van de conferentie in Amsterdam. Daar gaan we samen naartoe. Daar komen alle Bazen van Morgen samen om hun ervaringen uit te wisselen. Ik verwacht een mediacircus en ik hoop op veel exposure voor Lars en de andere kinderen. Ik hoop ook dat de Bazen van Morgen geen eendagsvliegen zijn. Ik hoop voor Lars dat hij durft te dromen over een mooie toekomst. Dat hij zijn droombaan krijgt, dat hij de kans krijgt om zijn dromen uit te laten komen. En dat donderdag 23 januari een memorabele dag voor hem wordt. Ik houd na die dag contact met hem want ook dat is een onderdeel van het project. Dat ik indien mogelijk en nodig ook na donderdag 23 januari hem een duwtje in de rug geef. Tegen JINC zeg ik: gaaf project, helemaal top. En ik jat voor mijn slotzin één van de slogans: “Laat de toekomst vandaag leiden”.

Tot donderdag Lars!

Wethouder Marjolein Steffens – van de Water (Fysieke leefomgeving, Jeugd & Onderwijs, Vastgoed en Doelgroepenbeleid)

15 jan 2020