.

De Voedselbank: is dat nou echt nodig?

Wethouder Johan Rip over het noodzakelijke bestaan van de Voedselbank Haarlemmermeer

“Is dat nou echt nodig zo’n Voedselbank?” “Schande, dat mensen in een welvarend land als Nederland bij de Voedselbank moeten aankloppen.” Dit zijn maar een paar van de opmerkingen die ik, als wethouder Werk & Inkomen, vaak te horen krijg over de Voedselbank. En inderdaad, in een ideale wereld zou geen sprake moeten zijn van een Voedselbank. Want in een ideale wereld heeft iedereen een goed betaalde baan en krijgt ieder gezin genoeg geld binnen om genoeg en gezond te eten. Helaas leven we niet in die ideale wereld en is het een feit dat in Nederland zo’n 1 miljoen mensen, en bijna 300.000 kinderen, onder de armoedegrens leven.

Door de coronacrisis zijn veel mensen hun baan kwijtgeraakt of hebben mensen hun inkomen zien afnemen. Meer gezinnen en alleenstaande ouders hebben daardoor moeite om de eindjes aan elkaar te knopen en het aantal mensen wat een beroep doet op de Voedselbank is stijgende. In Haarlemmermeer ontvangen nu 333 huishoudens wekelijks een voedselpakket. Dat zijn in totaal 1024 personen waaronder 422 kinderen onder de 18 jaar en 113 boven de 18 jaar.

Hulporganisaties hebben inmiddels gewaarschuwd voor oplopende armoede vanwege de coronacrisis. Het Nibud meldde onlangs dat de inkomsten van een vijfde van de Nederlanders door de crisis is teruggevallen. Dat is vooral zo bij jongeren, zelfstandigen en flexwerkers. Ik maak me daarom flink zorgen dat deze crisis ertoe zal leiden dat nog meer mensen afhankelijk worden van voedselhulp.

Geen schande

Ik wil vooropstellen dat het helemaal geen schande is om bij de Voedselbank aan te kloppen. Dat stigma moet eraf. Want het kan iedereen overkomen dat je een periode even geen “zes” gooit en je inkomen niet meer toereikend is om boodschappen voor jezelf of je gezin te kopen. Dat kan zijn door een scheiding of omdat je je baan kwijt bent of door plotselinge ziekte. Daarom vind ik het behoorlijk moralistisch om er schande van te spreken dat er in Voedselbanken bestaan. En ja, in principe heeft de overheid de ‘sleutel’ in handen waar het aankomt op een betere verdeling van de welvaart in ons land. Maar zolang er geen sprake is van een betere welvaartsverdeling moeten we vrijwilligersorganisaties als de Voedselbank koesteren en waar mogelijk steunen.  Vooral in een crisis als deze,

Helden

De Voedselbanken in Nederland doen fantastisch werk. Ook in Haarlemmermeer staan de vele vrijwilligers dag in, dag uit klaar om in te zamelen, te ordenen en uit te delen. Maar door de coronacrisis hebben voedselbanken het niet makkelijk. In maart was er zoveel sprake van hamsterende consumenten dat maar liefst 17 Voedselbanken tijdelijk hun deuren moesten sluiten. Ook zijn veel vrijwilligers op leeftijd waardoor ze in een risicogroep vallen. Bij weer andere voedselbanken zijn de locaties niet geschikt om op 1,5 meter van elkaar te werken.

In september zijn 20.000 artikelen opgehaald door de inzamelingsacties bij de verschillende Albert Heijn filialen in Haarlemmermeer. Dat zijn maar liefst 757 kratten waarmee Voedselbank Haarlemmermeer al die huishoudens weer een tijdje vooruit kunnen helpen. Maar er is altijd meer aanvoer en meer hulp nodig.

Helpen?

Wat jij kunt doen? Van 9-22 november zijn er weer inzamelingsweken bij de AH-filialen in onze gemeente. Als je een paar uurtjes kan helpen inzamelen meld je dan aan via de website van de Voedselbank: https://www.voedselbankhaarlemmermeer.nl/winkelrooster-per-winkel/  

Maar je kunt nog meer doen. Krijg je ieder jaar een mooi gevuld kerstpakket van je baas? Misschien zou je dat dit jaar aan de Voedselbank kunnen doneren? En die 13e maand die je in december krijgt? Hoe mooi is het als je, in het kader van de kerstgedachte, een deel daarvan aan de Voedselbank doneert? Oh en op 12 december organiseert de wijkraad Graan voor Visch een kerstinzamelactie bij wijkgebouw De Nieuwe Silo. Daar kun je tussen 10 en 17:00 uur producten doneren: https://www.graanvoorvisch.info/voedsel-inzamelings-actie/

 

Johan Rip zamelde in september jl in bij de Albert Heijn in Badhoevedorp 

Gepubliceerd op: 
3 nov 2020